Dom » Budownictwo

Wykańczamy stan deweloperski - Den Braven w mieszkaniach dla młodych

Wraz z początkiem stycznia ruszył nowy program dofinansowania do zakupu mieszkań.

Mieszkanie dla Młodych to rządowy system dopłat, który przewiduje pomoc finansową dla młodych osób kupujących swoje pierwsze mieszkanie lub budujących dom. Warunkiem koniecznym jest wybór nieruchomości z rynku pierwotnego. Pociąga to za sobą również szereg prac budowlanych związanych z wykończeniem stanu deweloperskiego.  Od czego zacząć radzi Tomasz Mazurkiewicz, specjalista produktu z  firmy Den Braven.

Wymarzone „M”
Nowy program dofinansowań, który zastąpił popularną „Rodzinę na Swoim” to państwowa pomoc przewidziana dla młodych osób, pragnących zakupić własne „M” lub wybudować dom. Tak, jak w przypadku swojego poprzednika, możliwość uzyskania dopłat z MdM została ściśle zdefiniowana i określa szczegółowe warunki. Z programu skorzystać mogą osoby do 35 roku życia, które po raz pierwszy zakupują mieszkanie lub budują dom i finansują przedsięwzięcie z kredytu o minimalnej wysokości 50% wartości nieruchomości. Dofinansowanie dotyczy wkładu własnego, które od początku roku jest warunkiem koniecznym narzucanym przez banki przy udzielaniu kredytów hipotecznych. Dopłata wynosi 10% dla osób samotnych i bezdzietnych małżeństw oraz 15% dla osób i małżeństw wychowujących  minimum jedno dziecko. Naliczana jest ona maksymalnie do 50 m² i nie może stanowić więcej niż całkowita powierzchnia kupowanego mieszkania. To, co zostało ustalone ustawowo to również maksymalny metraż nieruchomości – w przypadku mieszkania nie może przekraczać 75 mkw. lub 85 mkw., w sytuacji, kiedy nabywca wychowuje co najmniej troje dzieci. Analogicznie dotyczy to domu jednorodzinnego - maksymalny metraż to 100 mkw. lub 110 mkw. w przypadku rodzin wielodzietnych. Jednym z ważniejszych warunków programu, który determinuje charakter nieruchomości i związane z nią późniejsze prace, jest jej stan, a mianowicie musi pochodzić ona z rynku pierwotnego. „W przypadku kiedy kupujemy mieszkanie z drugiej ręki, zazwyczaj prace remontowe ograniczają się do odświeżenia wnętrz i lekkich napraw. Natomiast jeśli mówimy o stanie deweloperskim, który narzuca nabywcom program MdM, musimy liczyć się ze znacznie większą ilością prac budowlanych. Są one niezbędne, by móc odpowiednio przygotować mieszkanie do urządzania” – mówi Tomasz Mazurkiewicz z firmy Den Braven.

Przydatne narzędzia pracy
Mieszkanie w stanie deweloperskim to wnętrze w surowym stanie, który posiada wszystkie niezbędne instalacje, tynki i posadzki. Niestety bardzo często wykonanie nie jest idealne i przed pomalowaniem ścian niezbędne będzie położenie gładzi oraz usunięcie wszelkich rys i pęknięć. „Do wypełnienia wszelkich szczelin w ścianach i sufitach pokrytych gipsem czy tynkiem najlepiej jest wykorzystać preparaty na bazie akrylu np. Akryl W lub Akryl Malarski firmy Den Braven. Środki tego typu pozwolą  zamaskować ubytki, a jednocześnie uchronią położoną później warstwę malarską przed powstaniem nieestetycznych spękań” – tłumaczy ekspert firmy Den Braven. Jeśli decydujemy się natomiast na lekką zabudowę z płyt gipsowych, warto wybrać akryl przeznaczony typowo do tego rodzaju materiału, jak np. Akryl do płyt G-K firmy Den Braven. Jest on bardzo dobrze przyczepny do płyt gipsowo-kartonowych, dlatego też świetnie nadaje się do spoinowania połączeń pomiędzy poszczególnymi arkuszami, łączeniami z ościeżnicą, listwami maskującymi i stolarką. Podobnie, jak wspomniane wcześniej akryle jest trwale elastyczny i co najważniejsze w pełni malowalny. Prace jakie należy wykonać w pierwszej kolejności w wielu mieszkaniach deweloperskich związane są również z osadzeniem drzwi wewnętrznych, montażem progów, parapetów, czy okładzin.  „W związku z dużą ilością różnego rodzaju prac związanych z montażem i mocowaniem dobrze jest zaopatrzyć się w uniwersalny środek, który pomoże usprawnić wiele czynności. Rewolucyjny, super silny klej Mamut Glue doskonale sprawdzi się  w takich zadaniach. Z powodzeniem zastępuje on śruby, kołki oraz gwoździe i pozwala na sprawne montowanie nawet bardzo ciężkich elementów. Natychmiastowy chwyt początkowy nie wymaga budowania konstrukcji podpierających i znacznie przyspiesza roboty” – wyjaśnia Tomasz Mazurkiewicz z Den Braven.

Mieszkanie w stanie deweloperskim z pewnością wiąże się wieloma pracami budowlanymi, które należy wykonać zanim będzie można wprowadzić się do wymarzonego „M”. Jednak zaopatrując się w odpowiednie środki, czynności te można wykonać sprawnie i łatwo, a dowolność aranżacji pozwoli stworzyć kompozycję doskonale dopasowaną do gustu i potrzeb domowników.

www.denbraven.pl

Firma Den Braven East Sp. z o.o. z siedzibą w Wysogotowie koło Poznania została założona w 1991 roku jako wschodnioeuropejski oddział Grupy Den Braven. Holding Den Braven Sealants jest liderem technologii uszczelnień w Europie, a marka Zwaluw (Jaskółka z j. holenderskiego) jest rozpoznawalna na całym świecie. Terenem działania Den Braven East jest nie tylko Polska, ale i inne kraje Europy Wschodniej i Azji (Rosja, Litwa, Łotwa, Estonia, Ukraina, Białoruś, Azerbejdżan i Kazachstan). Od 2000 r. dysponuje również oddziałem w Moskwie. Den Braven East oferuje szeroki wybór produktów chemii budowlanej obejmujący: silikony, piany poliuretanowe, masy uszczelniające, takie jak akryle, kauczuki i butyleny, kleje montażowe, kleje do drewna i paneli, MS – polimery, kity, fugi, szpachlówki, grunty, impregnaty do drewna, plastyfikatory, środki czyszczące, taśmy dekarskie, samorozprężne taśmy uszczelniające, szpachelki, lakiery w sprayu, hydroizolacje, akcesoria do pian poliuretanowych, pistolety ręczne oraz pneumatyczne i akumulatorowe do silikonów, narzędzia. Dzięki uznanej jakości produkty Den Braven znajdują powszechne zastosowanie w budownictwie, przemyśle, motoryzacji, szklarstwie i gospodarstwie domowym. Den Braven dysponuje magazynami o powierzchni ponad 5000 miejsc paletowych. Produkty firmy dostarczane są w ciągu 48 godzin od złożenia zamówienia.

Den Braven East
więcej informacji - PRESS BOX