Firma » Biznes

Wyniki przesiewowych badań słuchu u dzieci z gmin wiejskich w województwie podkarpackim

Badania w województwie podkarpackim to część ogólnopolskiego Programu badań przesiewowych słuchu u dzieci ze szkół podstawowych położonych w gminach wiejskich.

Jego celem jest wczesne wykrycie, u dzieci rozpoczynających naukę w szkołach podstawowych, zaburzeń słuchu, które mogą niekorzystnie wpływać na proces komunikowania się dziecka w szkole i mogą utrudniać jego rozwój.

Badania realizowane były od września do grudnia 2015 roku. Program objął 8092 dzieci z 538 szkół położonych w 109 gminach. - Program badań prowadzonych w szkołach w naszym województwie to nie lada wyzwanie. Badanie jednego dziecka trwa ok. 15 minut, a nasz zespół przebadał ponad 8000 dzieci, co daje ponad 2 tys. godzin pracy - wyjaśnia dr Dorota Szuber – wojewódzki /koordynator Programu, kierownik Podkarpackiego Centrum Słuchu i Mowy. - Aby właściwie ocenić rozmiar programu, do tego powinniśmy doliczyć czas poświęcony na logistykę – np. dojazdy zespołu badaczy do szkół. Dla przykładu w powiecie bieszczadzkim są one małoliczne, a odległości pomiędzy nimi duże, co daje nam kilkadziesiąt godzin związanych z transportem sprzętu diagnostycznego i zespołu badaczy – dodaje dr Szuber.

Zaburzenia słuchu zostały wykryte mniej więcej u co ósmego dziecka – to porównywalny wynik z poprzedniego programu, prowadzonego w 2011 r. - Jeżeli niedosłuch potwierdzi się należy wdrożyć leczenie farmakologiczne, operacyjne, lub zaopatrzyć dziecko w aparaty słuchowe. Takie postępowanie ma na celu przywrócenie dziecka do świata dźwięków i wyrównanie jego szans ze zdrowymi rówieśnikami – podkreśla dr Szuber.

Rodzice dzieci, które mają nieprawidłowy wynik badania przesiewowego, powinni udać się do lekarza POZ celem uzyskania skierowania do poradni otolaryngologicznej lub audiologicznej. Tam lekarz zbada dziecko i zaleci dodatkowe badania słuchu.

Partnerami „Programu badań przesiewowych słuchu u dzieci ze szkół podstawowych zamieszkałych na terenach gmin wiejskich” są: Fundusz Składkowy Ubezpieczenia Społecznego Rolników, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Rolników, Instytut Fizjologii i Patologii Słuchu, Stowarzyszenie Przyjaciół Osób Niesłyszących i Niedosłyszących „Człowiek – Człowiekowi”. Honorowy patronat nad programem sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaś patronat naukowy objął Komitet Nauk Klinicznych Polskiej Akademii Nauk.

iwonamichalowska