Firma » Biznes

Wyróżnienie za zrównoważone zarządzanie przedsiębiorstwem

Franz Fehrenbach, Prezes Zarządu koncernu Bosch otrzymał prestiżową nagrodę ekologiczną przyznawaną co roku przez Niemieckie Stowarzyszenie ds. Ekologicznego Zarządzania B.A.U.M., w kategorii Duże Przedsiębiorstwa.

Nagroda honoruje jednocześnie rozwój innowacyjnych i przyszłościowych technologii, w jakie inwestuje Bosch.

Podczas uroczystości wręczenia nagród, która odbyła się 23 listopada w Hamburgu, w obecności wielu osobistości świata biznesu, polityki i kultury uhonorowano wieloletnie i konsekwentne zaangażowanie Franza Fehrenbacha w grupie Bosch w sprawy ochrony środowiska i zasobów naturalnych. Podkreślono także jego działania na rzecz systematycznego rozwoju przyszłościowych technologii, np. fotowoltaiki. Przewodniczący B.A.U.M., prof. Maximilian Gege, zaznaczył, że zasługą Fehrenbacha jest przede wszystkim konsekwencja, z jaką realizuje on w przedsiębiorstwie ideę zrównoważonego rozwoju.

Dla Franza Fehrenbacha nagroda jest dowodem na to, że minęły czasy, kiedy gospodarka i ekologia stanowiły wobec siebie przeciwieństwa, gdyż, jak powiedział: - Dziś na pytania stawiane przez ekologię przekonujących odpowiedzi może udzielić technika. To właśnie trendy ekologiczne w branżach takich, jak motoryzacja, technika przemysłowa, techniczne wyposażenie budynków czy dobra użytkowe, kryją w sobie duży potencjał rozwoju.

Obecnie koncern Bosch przeznacza ok. 45 procent swojego budżetu badawczo-rozwojowego na technologie służące ochronie zasobów naturalnych i energii, dzięki czemu osiąga aż jedną trzecią swoich obrotów. Zgodnie z mottem "Technologia bliżej nas" przedsiębiorstwo pracuje nad takimi projektami, jak akumulatory litowo-jonowe, alternatywne koncepcje napędowe w pojazdach oraz wykorzystanie energii odnawialnych dzięki np. fotowoltaice. Należy przy tym podkreślić, że najważniejszym środkiem na drodze do osiągnięcia celów polityki globalnego obniżenia emisji CO2 jest ulepszona efektywność energetyczna wszystkich produktów Bosch. Ponadto znormalizowana procedura firmy Bosch o nazwie "Design for Environment" zakłada, że aspekty efektywności energetycznej, recyklingu oraz ograniczeń w zakresie stosowania niektórych materiałów muszą być uwzględnione już na etapie rozwoju koncepcji produktu. Grupa Bosch jest wiodącym w świecie producentem techniki motoryzacyjnej i przemysłowej, dóbr użytkowych oraz technicznego wyposażenia budynków. Obroty przedsiębiorstwa, zatrudniającego 280 tys. pracowników, wyniosły w 2008 roku 45,1 mld euro. Założony w 1886 roku w Stuttgarcie przez Roberta Boscha (1861-1942) "Warsztat mechaniki precyzyjnej i elektrotechniki" to dziś wielki koncern reprezentowany przez spółkę Robert Bosch GmbH oraz około 300 spółek zależnych i regionalnych w ponad 60 krajach świata. Organizacja skupia ponadto ośrodki badawczo-rozwojowe i fabryki oraz dysponuje sprawnie funkcjonującą siecią dystrybucyjną. Aby utrzymać wiodącą pozycję technologiczną na rynku, Bosch przeznacza co roku ponad 3,5 miliardy euro na działalność badawczo-rozwojową, a w samym tylko 2008 roku przedsiębiorstwo zgłosiło do patentu ponad 3 tys. innowacji.

Społeczno-prawna struktura grupy Bosch zapewnia jej finansową niezależność i rynkową samodzielność. Umożliwia to przedsiębiorstwu inwestowanie w znaczące projekty, które zagwarantują mu przyszłość, a jednocześnie pozwala spełniać misję społeczną zgodną z przekonaniami założyciela firmy. 92% udziałów w spółce Robert Bosch GmbH należy do Fundacji im. Roberta Boscha. Funkcje rynkowe udziałowca wypełnia instytucja powiernicza Bosch Industrietreuhand KG.

Działalność grupy Bosch w Polsce obejmuje sprzedaż części samochodowych i urządzeń diagnostycznych, elektronarzędzi Bosch, Skil, Dremel i Rotozip, urządzeń grzewczych oferowanych pod markami Junkers i Buderus, systemów zabezpieczeń i sprzętu z zakresu napędów i sterowań (Bosch-Rexroth). Ponadto w Polsce odbywa się produkcja systemów hamulcowych Bosch (w Mirkowie koło Wrocławia), a także sprzedaż i produkcja (w Łodzi) sprzętu AGD w ramach spółki Bosch-Siemens Sprzęt Gospodarstwa Domowego (udział Boscha 50%).

Więcej informacji: www.bosch.com, www.bosch.pl

ap