Kultura, sztuka » Kultura

Wyspy Wyspiańskiego. Pokaz Mody

Podczas tegorocznej edycji Krakowskiej Nocy Poezji, 7 października br., Biblioteka Kraków zaprasza na Wyspy Wyspiańskiego – niezwykły pokaz mody. W trakcie wydarzenia zaprezentowane zostaną projekty ubiorów łączące młodopolską tradycję z nowatorskim, modowym spojrzeniem na sztukę.

Na wybiegu pojawią się m.in. symboliczne postaci z dramatów Wyspiańskiego, a także stylizacje inspirowane jego twórczością malarską. Tło stanowić będzie podkład muzyczny z interpretacjami poezji Artysty.

Tegorocznym mottem Krakowskiej Nocy Poezji są słowa Chochoła „Co się w duszy komu gra, co kto w swoich widzi snach”. Pokaz mody Wyspy Wyspiańskiego stanowi właśnie subiektywne spojrzenie na twórczość Artysty poprzez pryzmat obrazu i słowa. Symboliczne „wyspy” to m.in. postaci z dramatów Stanisława Wyspiańskiego, leitmotivy malarskie, ale także Kraków - Miasto, które darzył wielką miłością.

Podczas wydarzenia uczestnicy zobaczą 12 różnych projektów modowych, inspirowanych sztuką Wyspiańskiego. Wśród kluczowych bohaterów pokazu znajdą się m.in.: Chochoł z „Wesela”, Apollo – symboliczna postać dramatu „Akropolis”, a także Wanda – księżniczka z „Legendy”. Zwłaszcza kult Wandy jest bardzo widoczny w jego twórczości. Stała się ona dla Wyspiańskiego uosobieniem prapoczątków polskości oraz symbolem poświęcenia i wiary w siłę narodowej pamięci. W trakcie pokazu Wandę zobaczyć będzie można więc w należnej jej królewskiej odsłonie jako personifikację żywiołu wody, z którym jest nierozerwalnie kojarzona. Nie zabraknie też stylizacji nawiązujących do ulubionych przez twórcę motywów roślinnych i geometrycznych, czy strojów będących swobodną interpretacją lokalnej tradycji i historii.

Autorką kostiumów jest młoda projektantka Ewelina Kowal. Kilkukrotna laureatka konkursów modowych, otrzymała m.in. nagrodę Young Fashion Award podczas V Międzynarodowych Targów Mody 2016. Jej projekty i kolekcje pokazywano m.in. w trakcie pokazów mody: Kreacje - Prowokacje,  Cracow Fashion Week 2017 oraz Gali Polskiej Mody - edycje Srebrna Pętelka 2015 i 2016.

Pokaz odbędzie się 7 października br. w Klubie Pod Jaszczurami (Rynek Główny 8, Kraków) o godz. 17.30. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.

Wydarzenie jest realizowane przy udziale finansowym Gminy Miejskiej Kraków.

Partnerami wydarzenia są: Kovalowe.pl, Klub Pod Jaszczurami, firma NEC Display Solutions. Kompleksową realizacją wydarzenia zajmuje się agencja public relations Lucky Monday.

Patronat medialny objęli: TVP Kraków, magazyn Visual Communication oraz portale: Kulturatka.pl, Stylistki.pl, Szafa.pl oraz magazyn internetowy Exclusivemag.info

Informacje szczegółowe:
Anna Wrzesińska