Gospodarka » Narzędzia

Wytrzymała i uniwersalna piła szablasta PSA 900 E

W ofercie narzędzi linii zielonej Bosch pojawiła się piła szablasta PSA 900 E. To uniwersalne urządzenia do cięcia różnego rodzaju materiałów w domu i ogrodzie.

Piła została wyposażona w silnik o mocy 900 W, który gwarantuje wydajne cięcie, natomiast dzięki obudowie z okładziną Softgip praca piłą jest bezpieczna i komfortowa.

Piła PSA 900 E. jest przeznaczona do cięcia wszystkich popularnych materiałów, np. drewna, metalu i tworzyw sztucznych. Świetnie sprawdza się zarówno w domu jak i w ogrodzie. Umożliwia m.in. cięcie rur czy elementów budowlanych, ale również nadaje się do przycinania gałęzi drzew w ogrodzie.

Wydajny silnik o mocy 900 W z regulacją prędkości skokowej umożliwia szybką pracę. Natomiast system SDS zapewnia sprawną i łatwą wymianę brzeszczotów. W pile można stosować wszystkie brzeszczoty do pił szablastych z chwytem typu S.

Dzięki dwuręcznej koncepcji obsługi piła szablasta PSA 900 E zapewnia bezpieczną pracę i łatwe panowanie nad urządzeniem: jedna ręka spoczywa na uchwycie, obsługując włącznik, a druga opiera się na obudowie za osłoną chwytu brzeszczotu, stanowiąc podparcie. Miękka okładzina Softgrip na powierzchniach chwytowych zwiększa bezpieczeństwo i komfort pracy.

W wyposażeniu standardowym piły znajduje się brzeszczot przeznaczony do cięcia drewna i metalu oraz brzeszczot do cięcia tylko drewna. Użytkownik może zatem rozpocząć pracę bezpośrednio po zakupie urządzenia.

Dane techniczne

PSA 900 E

Moc nominalna

900 W

Prędkość skokowa bez obciążenia

2700 min-1

Długość skoku

28 mm

Grubość ciecia drewna

200 mm

Grubość cięcia stali

20 mm

Maks. średnica cięcia rur

150 mm

Wymiary
(długość x wysokość x szerokość)

500 x 170 x 104 mm

Ciężar

3,7 kg

Sugerowana cena detaliczna brutto (czerwiec 2011):
- piła szablasta PSA 900 E - 669 zł

Grupa Bosch jest wiodącym w świecie dostawcą technologii i usług. Działy przedsiębiorstwa: Technika Motoryzacyjna, Technika Przemysłowa, Dobra Użytkowe i Techniczne Wyposażenie Budynków, w których zatrudnionych jest ok. 283 500 pracowników, odnotowały w 2010, według wstępnych danych, obrót w wysokości 47,3 mld euro. Grupę Bosch reprezentuje spółka Robert Bosch GmbH oraz przeszło 300 spółek zależnych i regionalnych w ponad 60 krajach świata. Z uwzględnieniem dystrybutorów Bosch jest obecny w ok. 150 krajach na świecie. Ta światowa organizacja rozwoju, produkcji i dystrybucji jest filarem wzrostu przedsiębiorstwa. W roku 2010 Bosch przeznaczył ok. 4 mld euro na badania i rozwój oraz zgłosił ponad 3 800 patentów na całym świecie. Produkty i usługi Bosch poprawiają jakość życia ludzi, oferując im innowacyjne i praktyczne rozwiązania.

W 2011 roku Bosch obchodzi jubileusz 125-lecia istnienia. Przedsiębiorstwo, które początkowo nosiło nazwę „Warsztat mechaniki precyzyjnej i elektrotechniki", zostało założone w 1886 roku, w Stuttgarcie, przez Roberta Boscha (1861-1942). Społeczno-prawna struktura spółki Robert Bosch GmbH zapewnia Grupie Bosch niezależność i samodzielność. Umożliwia to przedsiębiorstwu tworzyć dalekosiężne plany oraz inwestować w ważne dla przyszłości firmy projekty. 92 proc. udziałów w spółce Robert Bosch GmbH należy do fundacji Robert Bosch Stiftung GmbH. Prawem głosu dysponuje większościowo instytucja powiernicza Bosch Industrietreuhand KG, która pełni funkcje rynkowe udziałowca. Pozostałe udziały znajdują się w rękach rodziny Bosch oraz spółki Robert Bosch GmbH.

Więcej informacji: www.bosch.com, www.bosch-press.com, www.125.bosch.com

ap