Technologie » Komputery

Wzrost sprzedaży na rynku serwerów w III kwartale

Specjaliści zauważają wzrost obrotów na rynku, zwracają także uwagę na to, że sprzedaje się coraz mniej serwerów uniksowych z procesorami RISC i Itanium. Tendencje te potwierdzają także wyniki sprzedaży przedstawione przez polskiego producenta serwerów, firmę ACTION S. A.

Według raportu Gartnera w III kwartale 2010 roku w skali globalnej użytkownicy kupili w sumie 2,2 mln serwerów – w porównaniu do roku poprzedniego nastąpił więc wzrost o 14,2%, obroty zaś wyniosły 12,29 mld USD (wzrost o 15,3%).

Sukcesem III kwartał zakończyła również firma ACTION S.A., sprzedając 535 serwerów Actina Solar. Dla porównania, w tym samym kwartale ubiegłego roku, sprzedano 260 maszyn. Eksperci z ACTION S.A. spodziewają się, że cały 2010 rok będzie korzystny dla firmy i zakończy się imponującym wynikiem ok. 3 tysięcy sprzedanych serwerów.

Raport Gartnera pokazuje wzrost sprzedaży serwerów x86 (o 14,9%) oraz wzrost przychodów ze sprzedaży serwerów tego typu (o 29,5%) w III kwartale tego roku. Tendencję spadkową można zaobserwować zaś na rynku serwerów uniksowych (spadek sprzedaży o 10,1%, a przychodów o 9,5%).

Spadek sprzedaży serwerów uniksowych jest naturalną konsekwencją rosnącej wydajności i niezawodności serwerów x86. Rozwiązanie x86, zbliżone wydajnością do RISC czy Itanium, można zbudować przy wykorzystaniu mniejszych funduszy. Dodatkowo argumentem przemawiającym za wzrostem popularności  serwerów x86 jest możliwość zainteresowana tymi maszynami większego grona resellerów - rozwiązania te nie wymagają bowiem tak specjalizowanej wiedzy i doświadczenia, jakie są niezbędne w przypadku sprzedaży serwerów opartych o procesory RISC, Itanium i systemy Unix - komentuje Stanisław Rejowski, Dyrektor Działu Produkcji Serwerów w firmie ACTION S.A.

O firmie ACTION S.A.:

ACTION S.A. jest jednym z największych dystrybutorów oraz producentów sprzętu komputerowego w Polsce. Spółka - założona w 1991 roku - jest notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie od 2006 r. oraz jest członkiem Stowarzyszenia Emitentów Giełdowych.

Przez dziennik "Parkiet" uznana za jednego z najlepszych debiutantów giełdowych w 2006 roku, do dziś jest jedną z dynamiczniej rozwijających się i cieszących się zaufaniem inwestorów spółek z branży IT notowanych na GPW.

ACTION S.A. sprzedaje produkty największych dostawców na świecie (w ofercie ACTION znajdują się produkty 250 producentów). Jest również producentem i dostawcą produktów pod własnymi markami: Actina i ActiveJet. Klientami ACTION S.A. są sprzedawcy detaliczni oraz odbiorcy korporacyjni. Spółka posiada od lat wiodącą pozycję w dziedzinie dostaw do przetargów w sektorze publicznym.

O serwerach Actina Solar:

W 2006 roku firma ACTION S.A. uruchomiła linię produkcji serwerów Actina Solar.

W ofercie serwerów Actina Solar znajdują się zarówno rozwiązania dla małych i średnich przedsiębiorstw, jak i dla instytucji wymagających ogromnych mocy obliczeniowych.

Actina Solar posiada na swym koncie prestiżowe wdrożenia klastrów obliczeniowych w polskich i europejskich instytucjach naukowych. 1132 serwery Actina Solar wspomagają pracę Wielkiego Zderzacza Hadronów w CERN, klastry obliczeniowe zbudowane z rozwiązań tej marki pracują także w Centrum Informatycznym Trójmiejskiej Akademickiej Sieci Komputerowej – TASK (superkomputer Galera), we Wrocławskim Centrum Sieciowo-Superkomputerowym (WCSS) oraz w Poznański Centrum Superkomputerowo-Sieciowym (PCSS).

W ramach każdej z linii serwerów oferowana jest pełna elastyczność w doborze konfiguracji. Do dyspozycji Klientów oddany został konfigurator on-line. Serwery Actina Solar są objęte 3-letnią gwarancją oraz serwisem on-site.

Więcej informacji o marce Actina Solar na: www.actina.pl

Mondaypr