Technologie » Komputery

Xerox uwzględniony w rankingu Dow Jones Sustainability World and North America

Xerox został po raz pierwszy uwzględniony w światowym rankingu Dow Jones Sustainability World Index (DJSI World). Po raz trzeci z rzędu firma znalazła się również w zestawieniu Dow Jones Sustainability North America Index.

Xerox znacząco wyprzedził inne organizacje w kategoriach związanych z korporacyjnym kodeksem postępowania, ładem korporacyjnym oraz zarządzaniem środowiskiem i raportowaniem tych działań, uzyskując wyższe wyniki niż średnia firm wymienionych w DJSI World Members. To jedna z dziewięciu organizacji z branży IT i oprogramowań z zestawienia, która, biorąc pod uwagę wszystkie kryteria DJSI (ekonomiczne, środowiskowe i społecznościowe), uplasowała się wyżej niż większość przedstawicieli innych sektorów.

- Uznanie Xerox za lidera zrównoważonego rozwoju to dowód naszego długoletniego zaangażowania w społeczną odpowiedzialność biznesu – podstawy naszych działań, operacji, produktów i rozwiązań, które oferujemy – mówi Flor Colon, przewodniczący rady Xerox Corporate Social Responsibility.

Xerox, wspólnie ze swoimi klientami, opracowuje rozwiązania na miarę przyszłości. Niektóre z najnowszych przykładów dotyczą:

• Nowych aplikacji pomagających planować podróże w Denver i Los Angeles, które pozwalają zorganizować transport przy użyciu autobusów, metra, rozwiązań typu „car sharing” i innych dostępnych środków komunikacji. Aplikacje Go LA i Go Denver uwzględniają również opcje przyjazne środowisku, czyli trasy, które można pokonać pieszo.

• Dynamicznych i elastycznych strategii parkowania, dzięki którym kierowcy z miast takich jak Indianapolis czy Los Angeles znajdują miejsca dla swoich samochodów. W efekcie redukowane jest natężenie ruchu i emisja dwutlenku węgla, ponieważ prowadzący pojazdy nie krążą po ulicach miast w poszukiwaniu miejsca parkingowego.

• Rozwiązań ETC (electronic tool collection), które ułatwiają płynny ruch samochodowy – szczególnie istotny, gdy samochody konkurują o większa przestrzeń na drodze. W efekcie technologia pozwala szybciej pokonać trasę poza głównymi arteriami miast, skracając czas spędzany w korkach.

- 2016 rok będzie najprawdopodobniej jednym z bardziej intensywnych. To przestroga dla firm, które musza zrozumieć, że troska o środowisko może bezpośrednio przełożyć się na ich wyniki finansowe. Nasz ranking to kompleksowe zestawienie organizacji, które wypełniają standardy RobecoSAM i dają inwestorom narzędzia do rozwoju globalnych działań na rzecz zrównoważonego rozwoju – stwierdza David Blitzer, dyrektor zarządzający i przewodniczący komitetu S&P Dow Jones Indices.

Stworzony w 1999 roku, ranking DJSI World jest uznawany za wyznacznik standardów z zakresu zrównoważonego rozwoju i pierwszy indeks monitorujący w tym zakresie wiodące międzynarodowe organizacje. Kieruje się analizą RobecoSam, która bierze pod uwagę Środowiskowe, Społecznościowe i Zarządcze (Environmental, Social, Governance - ESG) czynniki wpływające na wyniki finansowe, a także metodologią S&P DJI.

RobecoSAM zaprosił do badania 3 400 firmy z rozwiniętych i rozwijających się rynków. W zestawieniu Corporate Sustainability Assesement jedynie 317 organizacji, w tym Xerox, zostało uwzględnionych w indeksie DJSI World na lata 2015-2016.

Linkleaders