Zdrowie » Dziecko
Za mało jodu w mleku matki
Zobacz więcej zdjęć » |
Dane te są o tyle wstrząsające, iż obie te substancje wpływają poprzez hormony tarczycy na prawidłowy rozwój mózgu dziecka.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Badania prowadzone były przez zespół naukowców współpracujących z profesorem Purnendu K (Sandy) Dasgupta z University of Texas, a polegały na dokładnej analizie stężenia jodu oraz nadchloranów w mleku karmiącej matki oraz w próbkach jej moczu.
13 ochotniczek przez 24 godziny pobierało próbki swojego moczu. Te same osoby, w przedziale wiekowym między 24-34 lata, cztery razy dziennie, przez trzy wybrane dni, zbierały również próbki naturalnego pokarmu, którym karmione były noworodki - wszystkie próbki były następnie szczegółowo analizowane na obecność jonu oraz związków chloru przez zespół prof. Dasgupta.
W trakcie badań okazało się, iż stężenie jodu w pokarmie karmiących matek jedynie w jednym przypadku było właściwe dla nowo narodzonych dzieci! Pozostałe noworodki otrzymywały zdecydowanie za mało tego, jakże ważnego dla rozwoju dziecka pierwiastka. Spośród 13 badanych dzieci, 6 karmione było pokarmem o zawartości jodu sięgającej zaledwie 30 % normy ustanowionej przez odpowiednie instytucje rządowe.
Jednocześnie, 9 z 13 maluchów wraz z pokarmem matki spożywało zdecydowanie więcej, niż zezwalają na to normy, nadchloranów. Pokarm jednej z matek zawierał stężenie nadchloranów przekraczające 3-krotnie amerykańskie normy!
Według naukowców konieczne jest bardzo dokładne monitorowanie diety nowo narodzonych dzieci, których to prawidłowy rozwój w dużej mierze zależy od składu chemicznego spożywanego mleka matki. Jednocześnie wskazane jest opracowanie nowych norm, które będą określały dopuszczalne, bezpieczne stężenia różnych związków chemicznych, w tym nadchloranów, by minimalizować zagrożenie, jakie stanowi dla tak małych organizmów zbyt duża koncentracja toksycznych dla dzieci chemikaliów w pokarmie matki.
Komentarze (0)