Firma » System prawny

Zabezpieczenie alimentów – na czym polega

Sprawy o alimenty nie należy do łatwych. Często rozciągają się w czasie, co może być bardzo niekorzystne dla osoby, która ubiega się o środki.

Aby uniknąć sytuacji, w której powód narażony jest na problemy finansowe w wyniku długiego procesu alimentacyjnego, prawo przewiduje możliwość zabezpieczenia roszczeń alimentacyjnych na czas trwania sprawy.

Zabezpieczenie alimentów w świetle prawa

Zgodnie z kodeksem postępowania cywilnego ochrona finansowa w formie zabezpieczenia roszczenia alimentacyjnego może być jednorazowa bądź tymczasowa. Istotne jest tu pojęcie uprawdopodobnienia istnienia roszczenia, co w praktyce oznacza, iż osoba, która składa wniosek o zabezpieczenie roszczeń alimentacyjnych nie musi wykazywać przed sądem, iż nie uzyskanie zabezpieczenia może wykluczyć możliwość osiągnięcia celu postępowania.

Wniosek o zabezpieczenie alimentacyjne

O zabezpieczenie roszczeń alimentacyjnych można ubiegać się w formie pisemnej lub ustnej. Nie jest wymagana żadna opłata sądowa za złożenie żądania.

Wniosek pisemny powinien zawierać wszystkie elementy istotne dla każdego pisma procesowego. W szczególności należy w nim zawrzeć dane osobowe stron, oznaczenie sądu,  podpisy, odpis wniosku oraz informację o załącznikach.

Kluczową informacją we wniosku jest podanie żądanej kwoty zabezpieczenia oraz sposób, w jaki świadczenie ma zostać spełnione. Ponadto należy zawszeć informację na temat okoliczności uwiarygodniających istnienie roszczenia.

Zwykle wniosek rozpatrywany jest przez sąd w ciągu 7 dni od jego złożenia, a postanowienie zostaje doręczone obu stronom.

Więcej na temat zabezpieczenia roszczeń alimentacyjnych można przeczytać w artykule: Zabezpieczenie alimentów

Warto również dodać, iż istnieje możliwość złożenia zażalenia na postanowienie sądu w sprawie zabezpieczenia roszczeń alimentacyjnych. Zażalenie to musi zostać jednak złożone w ciągu 7 dni od dnia otrzymania powiadomienia i wiąże się z wniesieniem 30 zł opłaty sądowej. Należy jednak pamiętać, iż sam fakt wniesienia odwołania nie jest równoznaczny ze wstrzymaniem wykonalności postanowienia. Do czasu rozpatrzenia zażalenia osoba je wnosząca jest zobowiązana do płacenia alimentów.

Źródło: Usługi prawne we Wrocławiu

easylife