Firma » System prawny

Zadośćuczynienie - kiedy przysługuje

W wielu przypadkach powstaje możliwość domagania się zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę. Pamiętać trzeba, że zadośćuczynienie powinno objąć całość cierpień fizycznych i psychicznych, które dotknęły osobę poszkodowaną.

Warto sobie uświadomić, kiedy może przysługiwać roszczenie o wypłatę zadośćuczynienia. W przypadku polskiego prawa będzie to przede wszystkim sytuacja uszkodzenia ciała lub rozstroju zdrowia. Nie są to jednak wszystkie sytuacje, kiedy może domagać się wypłaty odpowiedniej sumy pieniężnej za doznaną krzywdę, czyli potocznie zwane straty moralne.

Zadośćuczynienie przysługuje również w razie pozbawienia wolności oraz w wypadku skłonienia za pomocą podstępu, gwałtu lub nadużycia stosunku zależności do poddania się czynowi nierządnemu.

Kolejną sytuacją, która przewiduje obowiązek wypłaty zadośćuczynienia, to przypadek, w którym wskutek uszkodzenia ciała lub wywołania rozstroju zdrowia nastąpiła śmierć osoby najbliższej. Jest to przepis, który niedawno wprowadzono do kodeksu cywilnego, lecz wcześniej tego rodzaju sytuacje rozwiązywano z użyciem przepisów o naruszeniu dóbr osobistych.

Przepisy o naruszeniu dóbr osobistych również przewidują możliwość zasądzenia zadośćuczynienia. Ma to miejsce wówczas, gdy doszło do naruszenia dóbr osobistych w sposób zawiniony.

Dobrze wiedzieć także, jak wygląda sytuacja z dziedziczeniem roszczenia o zadośćuczynienie oraz z jego zbywaniem. Mianowicie roszczenie o zadośćuczynienie przechodzi na spadkobierców tylko wtedy, gdy zostało uznane na piśmie albo gdy powództwo zostało wytoczone za życia poszkodowanego. Z kolei roszczeni e to może zostać zbyte, gdy jest już wymagalne i albo zostało uznane na piśmie, albo przyznane prawomocnym orzeczeniem.

Adwokat i Radca Prawny