Rozrywka i wypoczynek » Sport

Zagoń Rower Do Roboty!

Tydzień odpoczynku dla samochodów: 24-30.05.2010. Wzorem innych krajów, korzystając z ich doświadczeń oraz dobrych wzorców Inicjatywa ChrońSkroń.pl w zeszłym roku zapoczątkowała “nową świecką tradycję” również w kraju nad Wisłą i zachęcała do wzięcia udziału w akcji.

ChrońSkroń.pl wraz z Partnerami zaprasza wszystkich, aby i tym razem przez tydzień podjęli wyzwanie i dali odpocząć swoim samochodom, środkom transportu publicznego, jeżeli to tylko możliwe. I co najważniejsze, aby wybrali się do pracy ... rowerem.

Nie chodzi o to, żeby być radykalnym rowerzystą - mówi Bartek Dajer, pomysłodawca akcji - Ważne jest, aby podjąć wyzwanie i przekonać siebie samego, że „dam radę". Z drugiej strony nie po to kupujemy rowery, aby okazjonalnie przewieźć je na bagażniku samochodu do serwisu. Niech zapracują na swoje utrzymanie.

Do organizacji akcji „Zagoń rower do roboty. Tydzień odpoczynku dla samochodów" przyłączył się LUKAS Bank. -Zdecydowaliśmy się wziąć udział przy organizacji akcji, bo wspieramy działania proekologiczne. Ubiegłoroczna akcja została odebrana pozytywnie, dlatego uważamy, że warto zachęcić ludzi, aby zagonili swój rower do roboty również w innych częściach Polski. W LUKAS Banku wiele osób dojeżdża do pracy na „dwóch kółkach". Chcemy jednak, aby było nas jeszcze więcej, dlatego promujemy tę formę komunikacji - mówi Izabela Mościcka, dyrektor Departamentu Public Relations LUKAS Banku.

Doświadczenia innych krajów pokazują, że po tego typu akcjach, duża grupa biorących w nich udział już na stałe wybiera rower do dojeżdżania do pracy. Dodatkowo organizatorzy podkreślają, że poprzez tego typu działania chcą zwrócić uwagę pracodawców, zarządców budynków, biurowców, na to, że warto ułatwić życie rowerzystom.

Zagoń Rower Do Roboty wspiera też firma Dialog.

- W tym roku ponownie włączamy się w ogólnopolską akcję Zagoń Rower Do Roboty. Zależy nam, aby nasi pracownicy dostrzegli jak najwięcej zalet tego zdrowego i ekologicznego środka transportu - podkreśla Robert Banasiak, wiceprezes Zarządu Telefonii DIALOG S.A. - W ubiegłym roku udało nam się zorganizować parking dla rowerów na tyłach naszej siedziby oraz zapewnić dodatkowe stojaki od strony pl. Jana Pawła II. Ale na tym nie poprzestaniemy - zapewnia.

Tej wiosny DIALOG przygotowuje coś specjalnego dla wszystkich mniej lub bardziej aktywnych rowerzystów. Parking dla dwóch kółek przy wrocławskiej centrali firmy zostanie zrestrukturyzowany, pojawi się też kilka dodatkowych stojaków. Dodatkowo, ci spośród pracowników DIALOGu, którzy w ciągu „Tygodnia Odpoczynku dla Samochodów" porzucą auta na rzecz roweru, mogą liczyć na podstawowy przegląd swoich wehikułów w czasie, gdy będą zajęci codziennymi obowiązkami. Zostaną też nagrodzeni za swoją ekologiczną postawę upominkami z logo akcji.

- W sezonie wiosenno-letnim nie ma nic przyjemniejszego niż przejażdżka do pracy na dwóch kołach - mobilizuje wszystkich Anna Wydra, odpowiedzialna za koordynację akcji w DIALOGu i zapalona rowerzystka - Rower nie truje, pomaga wypracować zgrabną sylwetkę i jest szalenie modny - dodaje.

Organizatorzy zachęcają do zaglądania na oficjalny serwis akcji www.ZagonRowerDoRoboty.pl, gdzie na bieżąco będą umieszczane informacje o akcji, jej partnerach, wydarzeniach.

Partnerem badawczym akcji jest TNS OBOP, który specjalnie z tej okazji przygotował badania na temat rowerów. Medialnie akcję nagłaśniają: magazyn „Men's Health", Radio Traffic, gazeta „Echo Miasta" oraz portale: naszemiasto.pl i infobike.pl.

Inicjatywa ChrońSkroń.pl skupia grupą osób, które wiele dzieli: wiek, praca, zainteresowania, rodzina, miejsce zamieszkania. Łączy natomiast jedno potrzeba aktywności oraz pozytywnego działania.

Poprzez swoje działania ChrońSkroń.pl chce namówić wszystkich, by pamiętali, że jak się bawić, to z głową na karku, a nie w chmurach. Aby pamiętali, że nie są sami na stoku, na drodze, na chodniku. Do tego również pokazać, że działając wspólnie i energicznie z "otwartą" głową, można przebić mur - obojętności, lenistwa i zastoju.

www.ChrońSkroń.pl

Kontakt: