Dom » Nieruchomość

Zakup mieszkania, czyli konfrontacja marzeń z możliwościami

Tylko co dziesiąte mieszkanie kupowane w Warszawie spełnia oczekiwania Polaków, dotyczące komfortu zamieszkania

Większość Polaków chciałaby mieszkać w domu, ewentualnie dużym mieszkaniu o metrażu  powyżej 100 metrów, wynika z sondy przeprowadzonej niedawno przez firmę Westwing Polska. A ile musimy wydać by kupić w Warszawie takie mieszkanie? Z danych Narodowego Banku Polskiego wynika, że w ostatnim kwartale ubiegłego roku mieszkania na warszawskim rynku deweloperskim nabywane były średnio w cenie 7315 zł za metr. Biorąc pod uwagę stawki obowiązujące na stołecznym rynku na mieszkanie o powierzchni przekraczającej 100 mkw. trzeba byłoby mieć ok. 750 tys. zł.

Jak dużo osób może pozwolić sobie na taki wydatek? Na to pytanie odpowiadają analitycy firmy doradczej Reas, którzy piszą: dane transakcyjne za lata 2013-2014 dla Warszawy pokazują, że na rynku pierwotnym, lokale o powierzchni przekraczającej 100 m kw. stanowiły 10 proc. wszystkich sprzedanych lokali mieszkalnych. Okazuje się, że tylko co dziesiąta osoba, kupująca w ciągu minionych 2 lat nowe mieszkanie w aglomeracji stołecznej mogła zrealizować swoje oczekiwania związane z tym, jak chciałaby mieszkać. Niestety w przypadku większości nabywców realia okazują się być więc dość odległe od pragnień.

430 tys. zł płacimy za mieszkanie w Warszawie

A ile przeciętnie na mieszkania wydają warszawiacy? Według danych Związku Banków Polskich pod koniec 2014 roku za nowe mieszkania w Warszawie kupujący płacili średnio prawie 430 tys. zł. Wiele osób planujących kupno mieszkania na stołecznym rynku poszukuje jednak tańszych ofert. Powód jest prosty. Zdolność kredytowa w przypadku większości potencjalnych kredytobiorców kończy się w okolicy 300 - 350 tys. zł. W takiej kwocie kupimy w Warszawie niezbyt duże dwa pokoje, ewentualnie mieszkanie trzypokojowe, którego metraż odpowiada lokalowi dwupokojowemu.

Młode osoby na starcie kariery poszukują jak najtańszych lokali. Dane Metrohouse mówią, że aż 70 proc. używanych mieszkań, sprzedawanych za pośrednictwem tej firmy w ciągu pierwszych dwóch miesięcy tego roku kupione zostało w cenach nieprzekraczających 300 tys. zł.

A ile kosztują najtańsze mieszkania w Warszawie? Według analityków portalu Dompress.pl, niewielki pokój z kuchnią w nowej inwestycji można dostać już w kwocie ok. 160 tys. zł.

Nowa dwójka w Warszawie za ponad 200 tys. zł

W cenie do 200 tys. zł w ofercie warszawskiego rynku dostępne są tylko kawalerki. Jeśli jednak dobrze przeszukamy propozycje deweloperów w niewiele wyższej kwocie znajdziemy też nieduże dwa pokoje. Największy wybór najtańszych nowych mieszkań w mieście jest w Białołęce. W inwestycji Tarasy Dionizosa przy ul. Winorośli firma Barc Warszawa oferuje na przykład mieszkania dwupokojowe w podwyższonym standardzie w cenie od 203 tys. zł. Trzy pokoje w tej inwestycji można kupić już za 309 tys. zł. Lokale będą gotowe jeszcze w tym roku.

Już od kilku lat deweloperzy dostosowują ofertę do możliwości nabywczych klientów, zmniejszając powierzchnię budowanych mieszkań. W ten sposób cena lokali dwu i trzypokojowych jest niższa. Kawalerki zastępują małe dwójki, które są od nich niewiele większe, a znacznie bardziej funkcjonalne. Jak podaje Reas w 2014 roku na warszawski rynek deweloperzy wprowadzili tylko ok. 12 proc. lokali jednopokojowych. Połowa nowej oferty zarezerwowana była dla mieszkań dwupokojowych, które są najchętniej kupowane. Prawie jedną trzecią puli stanowiły trójki, a mieszkań czteropokojowych w nowych inwestycjach znalazło się tylko 7,70 proc. Większe mieszkania to marginalna część oferty deweloperskiej.

Autor: Barc Warszawa SA.

www.barc.com.pl