Moda » Odzież

Zakup ubrań przez internet

Robienie zakupów w sklepach internetowych ma tyle samo zwolenników, co i przeciwników. Jedni nie wyobrażają sobie kupować przysłowiowego kota w worku, a inni tak bardzo się do tego przyzwyczaili, że nie chcą żadnych zmian. Jaka jest więc obiektywna prawda? Czy to się opłaca?

Z pewnością do obiektywnej prawdy nie dojdziemy, możemy jednak rozważyć wady i zalety kupowania przez internet. Do podstawowych korzyści, jakie płyną z tej formy robienia zakupów należy wygoda i oszczędność czasu. Z pewnością sklepy internetowe w wielu przypadkach sprzedają towar po niższych cenach, jednak doliczając koszt wysyłki, całkowite koszty będą przybliżone do tych, jakie ponieślibyśmy w sklepie stacjonarnym. W internecie możemy często jednak trafić na ciekawe okazje i promocje, dzięki czemu możemy ostatecznie zaoszczędzić. Ponieważ w sieci znajdziemy wszystko, także wybór produktów jest praktycznie nieograniczony i umożliwia robienie zakupów na całym świece.

Wady? Nigdy nie możemy być do końca pewni uczciwości sprzedawcy i jakości zakupionego towaru, chyba że kupujemy u wypróbowanego już wcześniej handlarza. Poza tym w większości przypadków do ceny towaru doliczamy koszty wysyłki i musimy czekać na realizację i dostarczenie zamówienia. Kupując stacjonarnie, możemy od razu zacząć korzystać z nowych nabytków.

Towar szczególny - odzież

Ryzyko kupowania ubrań przez internet jest podwójne. Poza oczywistym ryzykiem łączącym się z zakupami na odległość, musimy wziąć także pod uwagę, że wybrane ubrania mogą nam po prostu nie pasować - zarówno pod względem rozmiaru, jak i stylu. Nie mamy bowiem możliwości przymierzenia ich i sprawdzenia, jak wyglądamy, jak się czujemy i czy dana rzecz dobrze na nas leży. Oczywiście mamy prawo zwrócić źle dobrany towar lub wymienić go na inny, jednak wiąże się to z dodatkowymi kosztami oraz kolejnym oczekiwaniem. Jeśli nam się nie spieszy - nie ma problemu, choć z pewnością takie zakupy okażą się droższe od tradycyjnego wypadu do sklepu.

Sytuacja wygląda inaczej, gdy korzystaliśmy już z usług danego sprzedawcy czy sklepu i wiemy, jak wygląda jego rozmiarówka i jaka jest jakość towaru. W taki wypadku zakup ubrań w intrenecie może okazać się prawdziwą przyjemnością, a do tego pozwoli również zaoszczędzić. Oczywiście najmniej ryzykujemy, kupując w sklepach sprzedających markową odzież, jak choćby bluzy, czapki, T-shirty czy spodnie stoprocent.

Pamiętajmy tez, ze aby ograniczyć ryzyko nieudanych zakupów, warto zapoznać się z opiniami klientów konkretnych sklepów działających on-line, w których chcemy się zaopatrzyć. Uczciwy sprzedawca to połowa sukcesu. Drugą jego część stanowi dokładne zapoznanie się z opisem produktu oraz optymalne dopasowanie go do naszych potrzeb. Warto więc stosować się do porad i wskazówek zamieszczanych na stronach sklepów dotyczących wyboru odpowiedniego rozmiaru czy fasonu. Zaoszczędzi to problemów i nam, i sprzedającym.

Majkel007