Technologie » Internet

Zakupy stacjonarne czy internetowe?

Konkurencja pomiędzy sklepami stacjonarnymi, a tymi dostępnymi w sieci robi się z roku na rok coraz bardziej napięta.

Przewagą sklepów stacjonarnych jest jedynie możliwość namacalnego zetknięcia się z produktami, przy czym sklepy internetowe posiadają znacznie więcej kart przetargowych.

To, co przyciąga najwięcej klientów do sklepów internetowych, to różnica w cenie produktu. Najlepsze okazje to możliwość zaoszczędzenia nawet 30% ceny regularnej, którą musielibyśmy przeznaczyć na zakup w sklepie stacjonarnym. Częste rabaty i oferty promocyjne kuszą klientów na każdym kroku.

Drugą bardzo ważną zaletą jest szeroka gama asortymentu. W sklepach stacjonarnych mamy możliwość wybierania spośród kilkunastu marek, kilkudziesięciu typów – natomiast w sieci wybór ten jest praktycznie nieograniczony. To, co ogranicza kupującego, to możliwości sprowadzania produktów i opłacalność osób prowadzących wirtualne działalności. Wiele produktów sprzedawanych jest wyłącznie w sklepach internetowych, co daje bardzo wielką przewagę sieci w wypieraniu sklepów tradycyjnych.

Zamawianie w sieci wiąże się z ochroną praw kupującego i możliwością zwrotu towaru, jeśli klient nie będzie zadowolony. Bardzo ważne jest jednak, aby pamiętać o regulaminach każdej ze stron, zapisy na niej względem sytuacji reklamacyjnych mogą się od siebie nieznacznie różnić.

Coraz częściej sklepy internetowe decydują się na bezpłatną wysyłkę w obrębie kraju, co jest dodatkowym atutem zakupów w sieci, a co jeszcze do niedawna było zmorą wszystkich wirtualnych konsumentów. Chociaż koszty przesyłki drożeją, nadal za ok. 12 zł możemy sprawić, że produkt będzie w naszym domu w ciągu 24 godzin. Czy zakupy internetowe to już norma? Zobacz więcej.

Kasiajak