Technologie » Komputery

Zalman Z11 Neo – elegancko i futurystycznie

Dobra obudowa powinna być solidna, stylowa oraz umożliwiać łatwą i szeroką rozbudowę komputera o kolejne podzespoły. Zalman, koreańska firma produkująca systemy chłodzenia, akcesoria komputerowe oraz zasilacze ma w ofercie, także na polskim rynku, model Z11 Neo, który łączy wszystkie te cechy.

Współczesne komputery nie przypominają już smutnych, kanciastych maszyn w charakterystycznej „brudnobiałej” barwie, jakie znamy z lat 90-tych i początku tego stulecia. Dziś wszystkie próbują wyglądać futurystycznie, ale bądźmy szczerzy: bez popadania w przesadę udaje się to tylko części z nich. Wśród tej chlubnej części obudów komputerowych z pewnością znajduje się Zalman Z11 Neo.

Design
Koreański producent, by uzyskać efekt nowoczesnej stylistyki nie posunął się do powszechnie stosowanego, przesadnego obsadzenia konstrukcji diodami LED czy fantazyjnego przedniego panelu. Zalmanowi udało się w Z11 Neo stworzyć ciekawą, a mimo to nieodchodzącą daleko od klasycznego wzorca, bryłę obudowy. Charakterystyczne wloty powietrza z przodu i z góry w połączeniu z akrylowym oknem w barwie dymionego szkła sprawiają, że całość prezentuje się efektownie i oryginalnie. Na górze znajduje się też charakterystyczna dla tego modelu półeczka, którą można wykorzystać np. na telefon podczas ładowania.

Budowa wewnętrzna i chłodzenie
Istotną cechą obudowy jest możliwość montażu zróżnicowanych układów chłodzenia. Czasem producent już fabrycznie instaluje wewnątrz wentylatory i taką właśnie taktykę przybrał Zalman. Wraz z Z11 Neo otrzymujemy pięć wentylatorów. Dwa z nich posiadają podświetlenie LED w barwie niebieskiej, co przy zastosowaniu wspomnianego już akrylowego okna prezentuje się dość efektownie. Gdyby to okazało się niewystarczające, producent przewidział jeszcze trzy kolejne miejsca na 120-milimetrowe wentylatory. Jeżeli zdecydujemy się na duży cooler dla CPU to jego maksymalna wysokość nie może przekroczyć 175 mm.

Chłodzenie wodne osiągalne
Zalman Z11 umożliwia montaż coraz bardziej popularnego rozwiązania, jakim jest chłodzenie wodne. Miejsce na radiator o długości do 240 mm, przewidziano na górze, a konstrukcja tej części obudowy, z charakterystycznymi wylotami powietrza, umożliwia skuteczne oddawanie ciepła.

USB na górnym panelu
Ważnym elementem każdej obudowy są łatwo dostępne porty. Zalman Z11 Neo posiada cztery gniazda USB, zlokalizowane w przedniej części górnego panelu. Dwa z nich to szybkie USB 3.0, pozostałe to klasyczne USB 2.0. Towarzyszą im oczywiście gniazda mini-jack 3,5 mm dla słuchawek i mikrofonu.

Nośniki danych i niewidoczne kable
Wewnątrz znajdzie się też miejsce dla licznych dysków. Sześć slotów na dyski 3,5” lub 2,5” to więcej niż potrzeba, by zbudować pojemny i wydajny podsystem pamięci masowej.

Obudowa Zalman Z11 Neo jest dostępna na rynku w cenie ok. 290 zł.

Dane techniczne:

• Midi Tower
  • Płyty główne: ATX, Micro-ATX, Mini-ITX
  • 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0
  • Maksymalna długość karty graficznej: 400 mm (bez klatki HDD), 270 mm (z klatką HDD)
  • 2 x wentylator 120 mm z niebieskim podświetleniem LED
  • 1 x wentylator 120 mm