Technologie » Internet

Zarządzaj siecią z Vigorem

Vigor Switch P2260 i Vigor Switch G2240, najnowsze produkty marki DrayTek, to w pełni zarządzalne switche warstwy drugiej stworzone z myślą o firmach, które chcą rozszerzyć istniejącą sieć Gigabit Ethernet o nowych użytkowników.

Pomiędzy produktami istnieją niewielkie, choć znaczące różnice. Urządzenie Vigor Switch G2240 wyposażono w porty: 24 Gigabit Ethernet oraz 4 SFP, które umożliwiają podłączenie modułu mini GBIC dla wykorzystania technologii światłowodowej. Z kolei model Vigor Switch G2260 pozwala na korzystanie z portów: 24 Fast Ethernet z PoE, 2 Gigabit Ethernet oraz 2 SFP.

Użycie protokołu 802.1x w obu urządzeniach oraz funkcjonalności IP MAC Binding w modelu Vigor Switch G2240 zapewnia bezpieczną pracę poprzez kontrolę dostępu do sieci na podstawie uwierzytelniania użytkownika. Dodatkowo, oba Vigory pozwalają na tworzenie wielu grup w oparciu o VLANy portowe lub tagowane 802.1Q i 802.1Q-in-Q, a tym samym odizolowanie ruchu pomiędzy poszczególnymi użytkownikami w sieci. Zatem możliwości VLAN, w które wyposażono switche zwiększają nie tylko bezpieczeństwo, ale i wydajność pracy urządzeń.

Vigor Switch P2260 i Vigor Switch G2240 używają stałych i dynamicznych metod, których istotą jest zapewnienie wysokiej jakości przesyłu danych. Stałe metody wykorzystują limitowane pasma dla konkretnych portów po przekroczeniu ustawionego progu, a dynamiczne opierają się na mechanizmach QoS.

Oba modele posiadają zaimplementowane protokoły STP i RSTP zapobiegające powstawaniu pętli, a także protokół GVRP przeznaczony do dynamicznego utrzymywania informacji VLAN. Na uwagę zasługuje także Port Trunking dla logicznego łączenia portów w celu osiągnięcia większych prędkości przesyłania danych oraz Port Mirror, który umożliwia monitorowanie ruchu poprzez kopiowanie danych z wybranych portów do portu zdefiniowanego.

Vigor Switch P2260 i Vigor Switch G2240 na rynek zostały wprowadzone przez firmę Brinet, wyłącznego dystrybutora urządzeń DrayTek. Gwarancja na switche wynosi 12 m-cy.

Dodatkowe informacje z zakresu funkcji, diagnostyki i zarządzania najnowszym sprzętem marki DrayTek można uzyskać na stronach internetowych www.brinet.pl oraz www.draytek.pl.

BEST image PR