Gospodarka » Bezpieczeństwo

Zarządzanie kontrolą dostępu

Wzrost zainteresowania na powierzchnie użytkowe w Polsce jest bardzo wyraźnie zauważalny. Najemcy czekają w kolejce aż powstaną nowe powierzchnie biurowe, magazynowe i handlowe. Jednocześnie pomimo ogromnego zapotrzebowania, rosną też wymagania co do jakości.

Doskonałym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest kontrola dostępu. Wyposażenie biur w elektronicznie zamykane drzwi oraz czytniki kart zbliżeniowych, daje świetne możliwości operowania dostępem do poszczególnych stref. Pracownicy różnych firm, dzięki właściwemu skonfigurowaniu kart, będą mieli możliwość wstępu tylko do pomieszczeń swojej firmy, natomiast osoby z zewnątrz, nie będą mogły wejść do żadnego z owych pomieszczeń.

Kontrola dostępu to nie tylko gwarancja bezpieczeństwa, ale również możliwość zarządzania czasem pracy i informacją o pracownikach pod kątem ich obecności. System kontroli dostępu jest elementem systemu rozliczania czasu pracy. Karta zbliżeniowa może być przepustką, kluczem otwierającym drzwi, jak również kartą pracy, dzięki której wszystkie aktywności w czasie pracy są rejestrowane i klasyfikowane. Każde wejście na teren firm, każde wejście prywatne czy służbowe są odnotowywane przez system, dając administratorowi wgląd w aktywność pracowników.

Oczywiście kontrola dostępu to nie tylko powierzchnie biurowe. System ów znajduje bowiem świetne zastosowanie w przypadku hal produkcyjnych czy magazynowych. Schemat ten sam co w przypadku biurowca: czytniki kart zbliżeniowych czy drzwiach wejściowych oraz w przypadku hierarchizacji uprawnień dostępu, przy drzwiach wewnątrz, np. oddzielających magazyn od części biurowej. Jednoczesna możliwość sprzężenia systemu z systemem rozliczania czasu pracy, oferuje pełen pakiet narzędzi do zarządzania własnym personelem.

Genway - systemy zabezpieczeń