Zdrowie » Ciało

Zdrowe pieczenie

Zdrowe pieczenie
Zobacz więcej zdjęć »
Wszyscy, którzy dbają o linię lub są na diecie, a nie chcą rezygnować z pieczonego mięsa chętnie sięgają po rękawy i woreczki do pieczenia.

Nie wszyscy jednak wiedzą, że te produkty równie dobrze nadają się do pakowania żywności przed zamrożeniem czy do podgrzania w mikrofalówce - przepuszczają bowiem promieniowanie mikrofalowe. Piekąc drób, mięso czy ryby musimy często podlewać je bulionem lub wytwarzającym się sosem, aby potrawa zbytnio nie wyschła. Użycie rękawa czy woreczka do pieczenia zwalnia nas z tego uciążliwego obowiązku, a przy tym pozwala oszczędzić energię: częste otwieranie piekarnika zmniejsza panującą w nim temperaturę i wydłuża czas pieczenia.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Podobnie jest z odgrzewaniem niektórych potraw, na przykład podgrzewane w mikrofalówce czy piekarniku soczyste kotlety schabowe wysychają i zamieniają się w twardą „podeszwę”.

Użycie rękawa do pieczenia jest bardzo proste: przyprawione mięso, rybę czy warzywa wkładamy do przyciętego na odpowiednią długość rękawa, zamykamy go żaroodpornym klipsem i kilkakrotnie nakłuwamy folię igłą, widelcem lub wykałaczką. Pod koniec pieczenia rękaw otwieramy, aby potrawa ładnie się przyrumieniła. Dania przygotowywane w rękawie do pieczenia są kruche, soczyste i aromatyczne, a piekarnik czy mikrofalówka – co bardzo ważne dla każdej pani domu – pozostają czyste.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Poradnik kulturystyczny - ciekawe artykuły
http://poradnikkulturysty.blox.pl

Komentarze (1)

  • natalka
    natalka 2008-12-14 00:29:08

    muszę wypróbować te rękawy foliowe, do tej pory przykrywałam w trakcie odgrzewania w mikrofalówce jedzonko drugim talerzykiem ale to nie zdaje egzaminu, mięso i tak wysycha


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »