Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Zdrowe tradycyjne wędliny w Akademii Smaku Sokołów

Kolejne warsztaty kulinarne w Akademii Smaku Sokołów poświęcone były zasadom prawidłowego komponowania jadłospisu. Goście warsztatów mieli również okazję poznać cały łańcuch produkcyjny linii Sokołów Naturrino.
Misją ekspertów sokołowskiej Akademii Smaku jest szerzenie wiedzy na temat smacznej i zdrowej diety, zgodnej z najnowszymi, kulinarnymi trendami. Współpracujący z Akademią profesjonaliści przekonują, że odpowiednie odżywianie korzystnie wpływa na zdrowie i samopoczucie, wydatnie podnosząc ogólną jakość życia.

To przesłanie było również podstawą kolejnych warsztatów w Akademii Smaku Sokołów. W pierwszej części spotkania Antoni Gibowicz - lekarz weterynarii, Pełnomocnik Zarządu ds. SZJ w firmie Sokołów S.A. - opowiedział o wyróżnikach wyrobów z serii Sokołów Naturrino. Tę inspirowaną naturą linię tworzą produkty charakteryzujące się delikatnym smakiem mięsa, podkreślonym wyłącznie naturalnymi przyprawami (bez dodatku konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów). Antoni Gibowicz przedstawił kolejne ogniwa łańcucha produkcyjnego tej linii - począwszy od pozyskania surowca, pochodzącego z polskich hodowli, współpracujących z Sokołowem w ramach programu „Razem w Przyszłość", poprzez rygorystyczne normy na każdym etapie produkcji, aż po produkt finalny. Antoni Gibowicz odpowiedział na liczne pytania dotyczące konserwantów, „odczarowując" mity związane z ich stosowaniem. Goście Akademii Smaku mieli również okazję wypróbowania wszystkich produktów Sokołów Naturrino.

Zasady prawidłowego bilansowania codziennej diety przedstawiła Agnieszka Piskała - dietetyk, ekspert ds. żywienia firmy Sokołów. Na podstawie Dzienniczków Bieżącego Notowania, wypełnionych wcześniej przez biorących udział w warsztatach kilku blogerów kulinarnych, zwróciła uwagę na popełniane nieświadomie błędy dietetyczne oraz omówiła najważniejsze zasady bilansowania diety. Każdy z uczestników warsztatów miał możliwość poddania się profesjonalnej analizie składu ciała, jak również otrzymał Dzienniczek Bieżącego Notowania, który po wypełnieniu może skonsultować z dietetykiem Agnieszką Piskałą.

Podczas części praktycznej warsztatów, którą poprowadził Dominik Moskalenko - szef kuchni Sokołów - goście spotkania przekonali się, że właściwe bilansowanie diety nie oznacza samych wyrzeczeń i ograniczeń. Przeciwnie, stosując wysokiej jakości produkty, jak linia Sokołów Naturrino - można przygotować smaczne, a przy tym zdrowe i dostarczające wszystkich potrzebnych składników odżywczych dania. Wspólnie z Dominikiem Moskalenko, uczestnicy warsztatów przygotowali potrawy z dwóch odpowiednio zbilansowanych codziennych jadłospisów. Przy wspólnym posiłku był czas na rozmowy z ekspertami sokołowskiej Akademii Smaku.

milkas