Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

„Zdrowy Pracownik, Zdrowa Firma” - przyjmowanie zgłoszeń trwa

W związku z dużym zainteresowaniem konkursem „Zdrowy Pracownik, Zdrowa Firma” Pracodawcy RP będący organizatorem konkursu postanowili przedłużyć termin przyjmowania zgłoszeń do dnia 20 września.

Nagrody zostaną wręczone zwycięzcom podczas I Kongresu Zdrowia Pracodawców RP, który odbędzie się w dniach 29-30 września.

„Zdrowy Pracownik, Zdrowa Firma” to pierwszy konkurs w Polsce, którego celem jest docenienie wysiłków podejmowanych przez pracodawców na rzecz szeroko rozumianej  poprawy stanu zdrowia swoich pracowników. Nagrodę Prezydenta Pracodawców RP mogą zdobyć firmy, instytucje i organizacje, które w swojej działalności wykraczają poza obowiązki ochrony zdrowia  pracowników, określone przez ustawodawcę. Udział w konkursie mogą wziąć podmioty zrzeszone w Pracodawcach RP lub członkowie należący do organizacji zrzeszonych w Pracodawcach RP. Uczestnictwo w konkursie zapewnia wypełnienie i przesłanie ankiety, będącej jednocześnie zgłoszeniem. Nagroda ma promować postawy społecznie zaangażowanie oraz budować  świadomość odpowiedzialnej roli pracodawcy w otoczeniu społecznym, w którym funkcjonuje.

Zdaniem Pracodawców RP należy zadbać o stan zdrowia pracowników tak, aby jak najrzadziej przebywali na zwolnieniach lekarskich i mogli być jak najdłużej aktywni zawodowo. Pracodawcy RP postulują wprowadzenie zmian w medycynie pracy, które pozwolą Polakom dłużej pracować, czyli dłużej płacić podatki, składki emerytalne i ubezpieczenie. Zdrowie pracowników nie jest więc kosztem a inwestycją, dlatego ważne jest aby nagrodzić wysiłki tych, którzy myślą o zdrowiu swoich pracowników długofalowo.

Nagroda przyznawana jest w trzech kategoriach: duże firmy (zatrudniające 250 lub więcej osób), średnie firmy (zatrudniające od 50 do 249 osób) i małe przedsiębiorstwo (zatrudniająca do 49 osób). Wręczenie nagród odbędzie się podczas „I Kongresu Zdrowia Pracodawców RP” który organizowany jest w Warszawie w dniach 29-30 września, pod hasłem „Zdrowy obywatel, zdrowa Polska”. Będzie to pierwszy tak duży kongres o tematyce zdrowotnej, organizowany przez organizację zrzeszającą pracodawców.

Więcej informacji o konkursie: http://kongreszdrowia.pl/konkurs/

iwonamichalowska