Firma » Biznes

Złota Śnieżka

Fabryka Farb i Lakierów Śnieżka SA znalazła się w czołówce „Złotej Setki” - Rankingu Największych Firm Podkarpacia”.

Śnieżka uplasowała się na 12-tej pozycji najnowszej edycji zestawienia, opracowywanego corocznie przez Gazetę Codzienną Nowiny i zespół naukowców Wyższej Szkoły Zarządzania w Rzeszowie.

Jednocześnie zajęła 4-tą pozycję wśród Spółek Podkarpacia o najwyższej kapitalizacji giełdowej na koniec 2008 roku.

Do rankingu zakwalifikowanych zostało 100 firm, których osiągnięcia rynkowe mają najsilniejszy wpływ na gospodarkę województwa.

Obecność w rankingu na tak wysokiej pozycji jest dla nas powodem do dumy. Odzwierciedla bowiem pozycję Śnieżki, jej dynamikę rozwoju - mówi Piotr Mikrut, Prezes zarządu FFiL Śniezka S.A. Cieszy nas fakt, że jesteśmy w gronie Firm, które mimo trudnej sytuacji rynkowej, mają wpływ na rozwój regionu podkarpackiego - dodaje Piotr Mikrut

O firmie:

Fabryka Farb i Lakierów Śnieżka S.A., z siedzibą w Lubzinie (woj. podkarpackie), powstała w roku 1984 roku, a pod obecną nazwą funkcjonuje od 1998 roku. Spółka jest jednym z liderów rynku farb i lakierów w Polsce. Od początku istnienia firmy jej wartość sprzedaży systematycznie wzrasta. W 2008 roku przychody ze sprzedaży Grupy Kapitałowej wyniosły 522 mln zł, co oznacza dynamikę rzędu 110,1% w porównaniu z rokiem wcześniejszym, natomiast zysk netto wyniósł 36,7 mln zł.

Obok polskiego, produkty Śnieżki obecne są także na rynkach: rumuńskim, rosyjskim, litewskim, mołdawskim, kazachskim i słowackim. Spółka systematycznie wzmacnia swoją pozycję na rynkach Europy Wschodniej, szczególnie na Ukrainie, gdzie w 2008 roku produkcja wzrosła o 32% i Białorusi, gdzie odnotowano wzrost produkcji o 42%. Zgodnie z przyjętymi założeniami, znaczna część zysku przeznaczana jest na inwestycje, m.in. budowę fabryki w Rumunii, gdzie od 2006 roku działa spółka zależna pod nazwą ŚNIEŻKA ROMANIA S.R.L.

Fabryka Farb i Lakierów Śnieżka S.A. jest ceniona zarówno przez partnerów handlowych, jak i konsumentów. W listopadzie 2008 roku marka Śnieżka - już po raz czwarty - zdobyła Złote Godło „Laur Konsumenta" w kategorii „Farby" i - dodatkowo - medal Grand Prix tej edycji. Śnieżka została także uhonorowana tytułami „Perły Polskiej Gospodarki 2008", „Filara Polskiej Gospodarki 2008", a w Rankingu Najcenniejszych Polskich Marek Śnieżka trafiła na 16 miejsce w kategorii „Pozostałe produkty niespożywcze", odnotowując wzrost wartości marki o 9%.

Fabryka Farb i Lakierów Śnieżka S.A. angażuje się w działania z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu. Prowadzi fundację „Twoja szansa" (www.twojaszansa.sniezka.pl) i realizuje programy społeczne, jak „Dziecięcy świat w kolorach", w ramach którego w dziecięcych klinikach i szpitalach powstają ścienne dekoracje, czy „Kolorowe Boiska, czyli... szkolna pierwsza liga", którego celem jest popularyzowanie wśród uczniów - poprzez konkurs plastyczny - idei sportowych i wręczenie zwycięskiej szkole wielofunkcyjnego boiska sportowego.

ap