Dom » Budownictwo

Złote Wiertło w kategorii przebudowy i modernizacje

Złote Wiertło w kategorii przebudowy i modernizacje otrzymało Przedsiębiorstwo Budowlano-Usługowe „BUDOPOL” S.A. za obiekt: Stadion „Zawisza”, Bydgoszcz, ul. Gdańska 163. Projektant: Grzegorz Jaworski, Pracownia Architektoniczna „ARUS”.

Bydgoski Stadion Miejski im. Zdzisława Krzyszkowiaka jest jednym z najnowocześniejszych obiektów tego typu w Europie. Stadion lekkoatletyczny i piłkarski zaprojektowano na 20 600 miejsc wraz z obiektami o łącznej powierzchni użytkowej 7500 m2 i kubaturze 28 000 m3.

Posiada on 4 kondygnacje (w tym przyziemie) i 180 pomieszczeń (sale konferencyjne, magazyny sprzętu sportowego, gabinety lekarskie i kontroli antydopingowej, sale rozgrzewki, gabinety odnowy biologicznej, masaż sportowy, hydromasaż, grota solna, bicze wodne, gabinet krioterapii, kuchnia + restauracja, biura, część administracyjna). Trybuny zostały zaprojektowane w sposób umożliwiający komfortową widoczność z każdego miejsca na widowni, zgodnie z wytycznymi PZPN. Nowy stadion jest również jednym z niewielu obiektów spełniających wszystkie wymagania ustawy o ochronie imprez masowych.

Bydgoski Stadion Miejski jest pierwszym w Polsce stadionem wyposażonym w pętle indukcyjne do pomiaru czasów zawodników, ma pełny monitoring. Nowy obiekt jest również w całości przystosowany do korzystania przez osoby niepełnosprawne.
Stadion spełnia normy certyfikatu Pierwszej klasy Międzynarodowego Stowarzyszenia Federacji Lekkoatletycznych - dokument pozwalający na organizowanie zawodów lekkoatletycznych najwyższego szczebla, a także wymogi techniczno-organizacyjne PZPN, UEFA i FIFA.

Przedsiębiorstwo Budowlano-Usługowe „BUDOPOL" S.A.
Przedsiębiorstwo Budowlano-Usługowe „BUDOPOL" Spółka Akcyjna z siedzibą w Bydgoszczy przy ul. Fordońskiej 199, z dniem 1 maja 1997 roku jest prawnym następcą zlikwidowanego Przedsiębiorstwa Budowy Obiektów Użyteczności Publicznej „BUDOPOL- Bydgoszcz" istniejącego od 1951 roku. Od wielu lat PBU „BUDOPOL" S.A. angażuje się w zapewnienie 100% jakości, a od września 2003 roku posiada certyfikowany system zarządzania jakością (ISO 9001:2000), środowiskiem (ISO 14001) i BHP (PN-N-18001) oraz AQAP 2110. Dzięki tym certyfikatom, jak i Rekomendacji MON, firma uzyskała specjalny kod podmiotów gospodarczych NATO (kod NCAGE) niezbędny do współpracy z tym inwestorem.

PB-U „BUDOPOL" S.A. należy do Grupy Kapitałowej INSTALEXPORT S.A. W latach 1951-2008 „BUDOPOL" kompleksowo zrealizował ponad 2100 obiektów, w tym:
- 11 hoteli,
- 13 szpitali,
- 65 obiektów administracji publicznej,
- 91 szkół,
- 20 przedszkoli,
- 970 budynków mieszkalnych,
- 70 pawilonów handlowych oraz obiektów o innym przeznaczeniu.

Jednym z kierunków rozwoju przedsiębiorstwa jest działalność deweloperska w zakresie budownictwa. Firma prowadzi także sprzedaż własnych, certyfikowanych przez CEBET, materiałów budowlanych poprzez Zakład Usług Produkcyjnych. Produkuje elementy betonowe i żelbetowe, prefabrykaty również na indywidualne zamówienie oraz beton towarowy. Wypożycza rusztowania ramowe, rurowe i kompletne zestawy szalunkowe. Prowadzi usługi dźwigowo-transportowe.
Spółka jest członkiem:
- Polskiego Związku Pracodawców Budownictwa,
- Pomorsko-Kujawskiej Izby Budownictwa.

Adres nagrodzonej firmy:
Przedsiębiorstwo Budowlano-Usługowe „BUDOPOL" S.A.
ul. Fordońska 199
85-739 Bydgoszcz
tel. /0 52/ 583 39 00, 01
faks /0 52/ 342 04 65
e-mail: office@budopol.com.pl www.budopol.com.pl

Grupa Bosch jest wiodącym w świecie producentem techniki motoryzacyjnej i przemysłowej, dóbr użytkowych oraz technicznego wyposażenia budynków. Obroty przedsiębiorstwa, zatrudniającego 280 tys. pracowników, wyniosły w 2008 roku 45,1 mld euro. Założony w 1886 roku w Stuttgarcie przez Roberta Boscha (1861-1942) "Warsztat mechaniki precyzyjnej i elektrotechniki" to dziś wielki koncern reprezentowany przez spółkę Robert Bosch GmbH oraz około 300 spółek zależnych i regionalnych w ponad 60 krajach świata. Organizacja skupia ponadto ośrodki badawczo-rozwojowe i fabryki oraz dysponuje sprawnie funkcjonującą siecią dystrybucyjną. Aby utrzymać wiodącą pozycję technologiczną na rynku, Bosch przeznacza co roku ponad 3,5 miliardy euro na działalność badawczo-rozwojową, a w samym tylko 2008 roku przedsiębiorstwo zgłosiło do patentu ponad 3 tys. innowacji.

Społeczno-prawna struktura grupy Bosch zapewnia jej finansową niezależność i rynkową samodzielność. Umożliwia to przedsiębiorstwu inwestowanie w znaczące projekty, które zagwarantują mu przyszłość, a jednocześnie pozwala spełniać misję społeczną zgodną z przekonaniami założyciela firmy. 92% udziałów w spółce Robert Bosch GmbH należy do Fundacji im. Roberta Boscha. Funkcje rynkowe udziałowca wypełnia instytucja powiernicza Bosch Industrietreuhand KG.

Działalność grupy Bosch w Polsce obejmuje sprzedaż części samochodowych i urządzeń diagnostycznych, elektronarzędzi Bosch, Skil, Dremel i Rotozip, urządzeń grzewczych oferowanych pod markami Junkers i Buderus, systemów zabezpieczeń i sprzętu z zakresu napędów i sterowań (Bosch-Rexroth). Ponadto w Polsce odbywa się produkcja systemów hamulcowych Bosch (w Mirkowie koło Wrocławia), a także sprzedaż i produkcja (w Łodzi) sprzętu AGD w ramach spółki Bosch-Siemens Sprzęt Gospodarstwa Domowego (udział Boscha 50%).

Więcej informacji: www.bosch.com, www.bosch.pl

ap