Gospodarka » Żywność

ZM Henryk Kania podzielą się posiłkiem

Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A. włączają się do ogólnopolskiej zbiórki żywności pod hasłem „Podziel się posiłkiem”. W ramach akcji, pod koniec września przekażą pełnowartościowe produkty do Śląskiego Banku Żywności.

Celem programu jest przekazanie jak największej liczby posiłków dla niedożywionych dzieci. Program zainicjowała firma Danone.  Organizatorem Ogólnopolskiej Zbiórki Żywności „Podziel się posiłkiem” jest Federacja Polskich Banków Żywności.  ZM Kania jako firma regularnie współpracująca ze Śląskim Bankiem Żywności, bardzo chętnie włącza się w tegoroczną akcję zbiórki żywności.

Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A. rozpoczęły współpracę ze Śląskim Bankiem Żywności w sierpniu 2016 roku. Dzięki temu dożywiają ok. 50 000 potrzebujących mieszkających na Śląsku. To pierwszy w Polsce przetwórca mięsny, który zdecydował się na podpisanie z Bankiem długofalowego porozumienia.

Śląski Bank Żywności powstał w 2001 roku. Posiada Status Organizacji Pożytku Publicznego – Non Profit. Jest członkiem Federacji Polskich Banków Żywności.

psikora@zmkania.pl