Firma » Biznes

Zmiany w zarządach spółek z Grupy MAK

Zmieniły się składy zarządów dwóch spółek z Grupy MAK: MAK Investments S.A. oraz MAK Ubezpieczenia Sp. z o.o. Stanowisko Prezesa Zarządu jednego z największych brokerów ubezpieczeniowych na polskim rynku objął Andrzej Wasilewski.

Andrzej Wasilewski jest głównym udziałowcem w MAK Investments S.A., spółce holdingowej kontrolującej grupę podmiotów świadczących usługi brokera i agenta ubezpieczeniowego (Grupa MAK). Ukończył Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego oraz Comparatif Droit na Uniwersytecie Roberta Schumana w Strasburgu. Sprzedażą ubezpieczeń zajmuje się od 25 lat, działalność w branży rozpoczął od współpracy z francuskim AGF. Jest inwestorem giełdowym oraz znanym menadżerem sportowym, promotorem m.in. Krzysztofa Diablo Włodarczyka, Artura Szpilki oraz Krzysztofa Głowackiego.

Po zmianach personalnych w skład trzyosobowego obecnie Zarządu MAK Investments S.A. obok Andrzeja Wasilewskiego wchodzą Piotr Ślązak i Maciej Przybyszewski, wszyscy na stanowiskach Członków Zarządu. Andrzej Wasilewski pełni równocześnie funkcję Prezesa Zarządu w MAK Ubezpieczenia Sp. z o.o., największej spółce w portfelu MAK Investments S.A. pod względem realizowanych przychodów i zysków.

Dotychczasowy Członek Zarządu w MAK Investments S.A. i Prezes Zarządu w MAK Ubezpieczenia Sp. z o.o., Marcin Ślotała, przestał pełnić funkcje w zarządach spółek Grupy MAK, lecz pozostał jednym z jej głównych udziałowców i jest zaangażowany w bieżące prace operacyjne.

- Ugruntowana pozycja Grupy MAK na polskim rynku ubezpieczeniowym pozwala mi z optymizmem patrzeć na nasz dalszy rozwój. Dzięki autorskim rozwiązaniom IT oraz know-how opartemu na gromadzonym przez lata doświadczeniu jesteśmy atrakcyjnym partnerem zarówno dla towarzystw ubezpieczeniowych, jak i naszych klientów. Będziemy kontynuowali dwukierunkowy rozwój oparty o usługi brokerskie w sektorze B2B oraz multiagencyjną dystrybucję polis B2C. W obu tych obszarach zaliczamy się do rynkowych liderów. Jednocześnie widzimy dalszy potencjał do wzrostu, m.in. w budowaniu przewag konkurencyjnych na bazie własnych systemów IT oraz konsolidacji rynku sprzedaży detalicznej poprzez tworzenie podmiotów joint venture oraz akwizycję - komentuje Andrzej Wasilewski.

brandscope