Firma » System prawny

Zmienione przepisy wprowadzają udogodnienia dla przedsiębiorców

Zasada „jednego okienka” przy rejestracji działalności gospodarczej nie obejmuje wniosku o zarejestrowanie na podatnika VAT.

Jednogłośnie poparty przez Sejm projekt nowelizacji ustawy o swobodzie działalności gospodarczej wprowadza kilka udogodnień dla przedsiębiorców. Już od kwietnia 2009 roku osoby zakładające firmę mają składać tylko jeden wniosek do urzędu gminy. Zasada „jednego okienka” ma zastąpić obowiązek składania kilku oddzielnych dokumentów do: ZUS, urzędu statystycznego, skarbowego i gminy. Działalność będzie można rozpocząć od razu po złożeniu wniosku w urzędzie gminy, nie czekając na odpowiednią decyzję.

Kolejną korzyścią dla przedsiębiorców wynikającą z nowelizacji ustawy jest ograniczenie kontroli firmy przez organy administracji publicznej. Nowe przepisy eliminują możliwość przeprowadzania kilku kontroli firmy jednocześnie. O kontroli przedsiębiorca będzie zawiadamiany co najmniej z 7-dniowym wyprzedzeniem. Kontrole będą musiały być przeprowadzane w siedzibie firmy i w obecności przedsiębiorców.

„Nowelizacja ustawy o swobodzie działalności gospodarczej ułatwi wielu osobom rozpoczęcie biznesu.” – komentuje Mec. Justyna Olejnik-Roszkowska z kancelarii prawnej LSJ. „Jednak przyszli przedsiębiorcy muszą bardzo uważnie podchodzić do nowych przepisów. Tzw. zasada jednego okienka może być myląca w przypadku osób, które będą rozliczać podatek od towarów i usług (VAT). Rejestrując taką firmę trzeba będzie złożyć wnioski w dwóch okienkach: w urzędzie gminy o zarejestrowanie działalności gospodarczej oraz w urzędzie skarbowym – o zarejestrowanie na podatnika VAT.” – dodaje Mec. Olejnik-Roszkowska

Więcej informacji dot. Kancelarii na www.lsj.com.pl

Informacje o Kancelarii
LSJ Kancelaria Prawna Szczesna-Jędrych Olejnik-Roszkowska Spółka Jawna (www.lsj.com.pl) jest dynamicznie rozwijającą się firmą, której zespół posiada blisko 10-letnią praktykę w obsłudze korporacyjnej spółek polskich i zagranicznych, podmiotów Skarbu Państwa i non-profit oraz w prowadzeniu spraw sądowych. Najważniejsze branże dla jakich działa kancelaria to: medycyna i farmacja, energetyka, transport, budownictwo i nieruchomości, IT, motoryzacja. Praktyka Kancelarii koncentruje się w obszarze prawa gospodarczego i obejmuje niemal wszystkie jego dziedziny. Zakres oferowanych usług prawnych obejmuje doradztwo i obsługę korporacyjną przedsiębiorców we wszelkich dziedzinach prawa oraz obsługę konkretnych projektów (np.: due dilligence, procesy inwestycyjne). Kancelaria specjalizuje się również w prowadzeniu procesów sądowych.

Kontakt dla mediów:
Agnieszka Majewska