Kultura, sztuka » Kultura

Żółwik Sammy i jego morska ferajna

Już 1 października na ekrany wkroczy dziarskim, żółwim krokiem Sammy – bohater nowego animowanego filmu w 3D, „Żółwik Sammy”. Poznajcie towarzyszy jego podróży.

Sammy w swej wędrówce będzie musiał stawić czoło wielu niebezpieczeństwom, przeciwnym nurtom i upływającym latom – a wszystko po to, by odnaleźć ukochaną Karolę. Ale na szczęście w swych peregrynacjach po oceanach świata, Sammy może liczyć na pomoc swych równie barwnych przyjaciół.

Są wśród nich:
- życzliwy i mądry Jasiek, żółw o niezwykle żywym usposobieniu, który uwielbia dobrze się bawić, flirtować i być duszą towarzystwa;
- Rita o matczynym instynkcie, która czuwa nad spontanicznym Jaśkiem;
- Irena, która jest żółwiem, co z niejednego morza meduzy jadł i nie da się niczym zaskoczyć;
- Flora, hipiska, która kocha wszystko, co dotyczy zwierząt i przyrody oraz
- jej nieco naburmuszony kot Francois, który mimo początkowej nieufności zrozumie, że i żółw może zostać lojalnym towarzyszem.

A wreszcie znajdzie się i Karola – najpiękniejsza żółwica, jaką Sammy kiedykolwiek widział! Karola, odważna i niezależna, pragnie odkrywać świat na swój własny sposób, bez ograniczeń i nie martwiąc się o jutro.

Tak o postaciach z filmu mówi reżyser i producent Ben Stassen: – Nadaliśmy bohaterom i środowisku, w którym żyją, dużą dozę autentyzmu. Jednak nie kręciliśmy filmu dokumentalnego – to film dla całej rodziny, więc pozwoliliśmy sobie na trochę swobody. Np. wszyscy nasi bohaterowie mają ciała odpowiadające ich gatunkowi, ale zafundowaliśmy im twarze o ludzkich rysach.

Film, po którym niejeden młodszy i starszy widz zamarzy o morskich podróżach i eksploracji oceanicznych głębin, obejrzymy w polskiej wersji językowej (z udziałem m.in. Adama Ferencego, Izy Miko i Macieja Orłosia).

Sammy przychodzi na świat na pięknej plaży. Tu poznaje przyjaźń i miłość. Niestety, los rozdziela go z ukochaną Karolą. Aby ją odnaleźć, Sammy przemierzy wszystkie oceany świata. Po długiej, pełnej niesamowitych przygód podróży, zakochane żółwie znów się połączą. Po drobnych 50 latach...

Polski zwiastun jest dostępny tutaj:

Maciej Orłoś przed mikrofonem i bez rurki:

Iza Miko o dubbingu do filmu „Żółwik Sammy”:

Materiały video dostępne również na ftp Forum Film:
ftp://195.117.18.75
Login: ffftp
Hasło: ffplftp2009
Dla_prasy -> Zolwik_Sammy

„Żółwik Sammy” w kinach od 1 października!

B.B.PR dla Forum Film

Forum Film Poland Sp. z o.o.