Gospodarka » Przemysł

23 100 metrów kwadratowych dla dużych klientów przemysłowych

Prologis, Inc., wiodący globalny właściciel, zarządca i deweloper obiektów dystrybucyjnych, poinformował dzisiaj o podpisaniu umów przedłużenia najmu i wynajęcia dodatkowej powierzchni z dwoma klientami węgierskich parków, o łącznej powierzchni 23 100 metrów kwadratowych.

Transakcje obejmują:

• Przedłużenie umowy najmu 17 600 metrów kwadratowych oraz podpisanie nowej umowy na dodatkowe 2900 metrów kwadratowych z Iron Mountain, czołowym dostawcą usług przechowywania danych i zarządzania informacjami w Prologis Park Budapest-Gyál. Budynek 1 na terenie centrum jest obecnie w pełni wynajęty.

• Przedłużenie umowy najmu 2 600 metrów kwadratowych z ADR Logistics, specjalistyczną firmą zajmującą się transportem substancji niebezpiecznych, w Prologis Park Budapest-Sziget (Budynek 5).

„Przedłużenia zawartych wcześniej umów i wynajęcie dodatkowej powierzchni przez Iron Mountain to pozytywny sygnał dla węgierskiego rynku.” – powiedział László Kemenes, vice president i market officer Prologis na Węgrzech. „Z obydwoma klientami współpracujemy już od pięciu lat i cieszymy się, że będziemy nadal wspierać ich rozwój, licząc jednocześnie, że odpowiemy na ich potrzeby w przyszłości”.

Prologis Park Budapest-Gyál oferuje ponad 151 000 metrów kwadratowych nowoczesnej powierzchni dystrybucyjnej w ośmiu budynkach. Park położony jest przy autostradzie M5 oraz węźle M5-M0, 18 kilometrów na południowy wschód od centrum Budapesztu i 17 kilometrów na zachód od Międzynarodowego Portu Lotniczego w Budapeszcie.

Prologis Park Budapest-Sziget składa się z siedmiu budynków o łącznej powierzchni dystrybucyjnej 120 500 metrów kwadratowych, z możliwością rozbudowy o kolejne 50 000 metrów kwadratowych. Obok parku przebiega obwodnica M0 zapewniająca dogodne połączenie z portem lotniczym i siecią węgierskich autostrad.

Portfolio Prologis na Węgrzech to pięć parków dystrybucyjnych w rejonie Budapesztu (Gyál, Harbor Park, Százhalombatta, Szigetszentmiklós, Budaörs) i jeden w Hegyeshalom, o łącznej powierzchni magazynowej ponad 490 000 metrów kwadratowych.

Z portfolio o powierzchni ponad 3,5 miliona metrów kwadratowych, Prologis jest wiodącym dostawcą obiektów dystrybucyjnych w regionie Europy Środkowo-Wschodniej (stan na 30 czerwca 2013 roku).

ConTrust