Gospodarka » Narzędzia

40 % mniej drgań - nowy młot udarowy GSH 5 CE Professional firmy Bosch

Najważniejsze atuty nowego młota udarowego GSH 5 CE Professional firmy Bosch to: duża wydajność i 40 % mniej drgań. Dzięki temu urządzenie oferuje użytkownikowi możliwość dłuższego dozwolonego czasu pracy, zgodnie z obowiązującą Dyrektywą Unijną 2002/44/EC.

Wydłużony czas pracy w porównaniu z bardzo wysoką mocą udarową daje w efekcie nawet do 70 % więcej urobku dziennie w porównaniu do innych urządzeń konkurencyjnych w tej klasie. Produkt dostępny jest w sprzedaży od września.

Szybkie tempo pracy gwarantuje energia pojedynczego udaru dochodząca do 13 J oraz wydajny silnik o mocy 1150 W. Drgania przenoszone na ramię i dłoń użytkownika są skutecznie tłumione przez system „Vibration Control". Po raz pierwszy w młocie udarowym klasy 5 kg zastosowano podwójny system tłumienia drgań - w pneumatycznym mechanizmie udarowym i na rękojeści głównej. Podobnie jak nowy młot GBH 5-40 DCE, również młot udarowy GSH 5 CE charakteryzuje długi czas eksploatacji, który zawdzięcza solidnej konstrukcji.

Urządzenie zostało wyposażone w wiele ułatwiających pracę funkcji. Na przykład 12-zakresowy system Vario-Lock przydaje się podczas dłutowania w miejscach trudno dostępnych oraz przy pracach wymagających trzymania urządzenia w górze. Natomiast system „Constant Electronic" utrzymuje liczbę udarów na stałym poziomie, niezależnie od obciążenia. Użytkownik może przy pomocy pokrętła ustawić liczbę udarów optymalną dla danej pracy. W przypadku przerwy w zasilaniu młot udarowy automatycznie powraca do maksymalnej liczby udarów. Wskaźnik serwisowy sygnalizuje konieczność wymiany szczotek węglowych. Wskaźnik stand-by świeci się na zielono, kiedy urządzenie jest podłączone do prądu. W przypadku pracy ciągłej można skorzystać z blokady włącznika. Ruchoma końcówka kabla zapewnia dużą swobodę poruszania się z urządzeniem i zapobiega skręceniu oraz zerwaniu przewodu zasilającego.

Dane techniczne GSH 5 CE Professional
Moc nominalna - 1150 W
Energia pojedynczego udaru - 2 - 13 J
Liczba udarów - 1300 - 2900 min-1
Uchwyt narzędziowy - SDS max
Ciężar - 5,8 kg
Drgania- 8 m/s2 (zmierzone trójosiowo zgodnie z normą EN 60745)

Sugerowane ceny brutto (październik 2008):
- młot GSH 5 CE - 2439 zł

Grupa Bosch jest wiodącym w świecie producentem techniki motoryzacyjnej i przemysłowej, dóbr użytkowych oraz technicznego wyposażenia budynków.Obroty przedsiębiorstwa, zatrudniającego 271 tys. pracowników, wyniosły w 2007 roku 46,3 mld euro. Na grupę Bosch składa się spółka Robert Bosch GmbH oraz około 300 spółek zależnych i regionalnych w ponad 50 krajach świata. Ta światowa sieć rozwojowa, produkcyjna i dystrybucyjna jest podstawą do dalszego rozwoju. Każdego roku Bosch przeznacza ponad 3 miliardy euro na działalność badawczo-rozwojową i zgłasza do patentu ponad 3 tys. innowacji. Przedsiębiorstwo zostało założone w Stuttgarcie w 1886 roku jako "Warsztat mechaniki precyzyjnej i elektrotechniki" przez Roberta Boscha (1861-1942).

Społeczno-prawna struktura grupy Bosch zapewnia jej finansową niezależność i rynkową samodzielność. Umożliwia to przedsiębiorstwu inwestowanie w znaczące projekty, które zagwarantują mu przyszłość, a jednocześnie pozwala spełniać misję społeczną zgodną z przekonaniami założyciela firmy. 92% udziałów w spółce Robert Bosch GmbH należy do Fundacji im. Roberta Boscha. Funkcje rynkowe udziałowca wypełnia instytucja powiernicza Bosch Industrietreuhand KG. Pozostałe udziały należą do rodziny Bosch i firmy Robert Bosch GmbH.

Działalność grupy Bosch w Polsce obejmuje sprzedaż części samochodowych i urządzeń diagnostycznych, sprzętu car multimedia Blaupunkt, elektronarzędzi Bosch, Skil i Dremel, urządzeń grzewczych oferowanych pod markami Junkers i Buderus, systemów zabezpieczeń i sprzętu z zakresu napędów i sterowań (Bosch-Rexroth). Ponadto w Polsce odbywa się produkcja systemów hamulcowych Bosch (w Mirkowie koło Wrocławia), a także sprzedaż i produkcja (w Łodzi) sprzętu AGD w ramach spółki Bosch-Siemens Sprzęt Gospodarstwa Domowego (udział Boscha 50%).

Więcej informacji: www.bosch.com, www.bosch.pl

Robert Bosch Sp. z o. o.

• rafikos
    rafikos 2008-12-11 02:15:40

Fantastyczne narzędzie, warte swojej ceny.