Firma » Praca

5 pomysłów na dorobienie na wakacjach

Wakacje to czas, który można spędzić na wypoczynku, ale jednocześnie także dorobić sobie nieco pieniędzy przydatnych podczas wakacyjnego wyjazdu lub nauki w szkole czy na studiach.

Uczeń lub student do 26. roku życia to bardzo atrakcyjne osoby dla pracodawców, którzy organizują pracę w okresie letnim. Wynika to z faktu, że w przypadku zawarcia umowy zlecenia z takimi osobami, nie trzeba za nie opłacać składek na ubezpieczenia społeczne. Istnieje szereg prac, dzięki którym będąc uczniem lub studentem można zarobić pieniądze w wakacje.

Praca hostessy

to bardzo przyjemna praca dla kobiet śmiałych i o odpowiedniej prezencji. Zwykle polega ona na udziale w akcjach promocyjnych, które są organizowane w sklepach lub na szeregu różnego rodzaju imprez. Zarobki hostessy są bardzo atrakcyjne i sięgają od około 10 do nawet 30 złotych za godzinę, a w przypadku całego dnia pracy od 100 do nawet 300 złotych za dzień. Sprawia to, że oferty pracy w charakterze hostessy są rozchwytywane i warto się szybko decydować, jeśli tylko pojawia się odpowiednie ogłoszenie.

Zobacz również oferty w dziale: praca hostessa

Praca w charakterze sprzedawcy

Różne sklepy, punkty i lokale gastronomiczne oraz stoiska poszukują uczniów i studentów do obsługi klientów ze względu na ich dużą ilość w okresie wakacyjnym i urlopy swoich etatowych pracowników. Aby pracować jako sprzedawca często trzeba posiadać wyrobioną książeczkę do celów sanitarno-epidemiologicznych. W tej pracy poszukiwane są oprócz tego osoby dokładne i z dużą wytrzymałością fizyczną (ze względu na konieczność zachowania koncentracji także w trudnych warunkach, gdy sprzedaje się produkty na świeżym powietrzu lub obsługuje kasę fiskalną). Rozbieżność zarobków jest duża. Najmniej można zarobić w supermarkecie - ok. 6-8 złotych na rękę. Nieco lepiej kształtują się zarobki w punktach i lokalach gastronomicznych oraz na stoiskach z różnymi produktami, szczególnie tych, które znajdują się w miejscowościach turystycznych położonych nad morzem, nad jeziorem lub w górach.

Pracownik magazynowy

Magazyny i hurtownie często szukają na okres wakacyjny uczniów i studentów do wykonywania szeregu prac związanych z załadunkiem i rozładowaniem towaru, a także do prac o charakterze porządkowym. Praca magazyniera będącego uczniem lub studentem często pozwala zarobić ponad 10 zł netto na godzinę. Wymagana jest jednak odpowiedni siła fizyczna, a niekiedy także książeczka sanepidu i uprawnienia na wózki widłowe.

Polecamy oferty z działu: praca magazynier

Praca w charakterze kelnera / kelnerki

Lokale gastronomiczne bardzo często do pracy w wakacje poszukują uczniów i studentów. Do pracy w charakterze kelnera wymagana jest odpowiednia prezencja, komunikatywność, kultura osobista, a także książeczka sanepidu. Co prawda, pracując jako kelner lub kelnerka w lokalu gastronomicznym, w zależności od klasy i popularności lokalu, można liczyć na zarobki od 5 do 10 zł netto za godzinę, ale dochodzą do tego napiwki od klientów, które często pozwalają podwoić osiągane zarobki.

Roznoszenie lub rozdawanie ulotek

Praca przy roznoszeniu ulotek to jedna z najczęściej pojawiających się ofert dla studentów. Poza wytrzymałością fizyczną związaną z koniecznością wykonywania pracy, chodząc lub na stojąco przez kilka godzin dziennie, nie wymaga ona szczególnych umiejętności. Pracując na ulotkach, nie można liczyć jednak na kokosy. Na porządku dziennym są zarobki sięgające od 5 do 8 złotych netto za godzinę lub od 25 do 50 złotych za 1000 rozdanych ulotek.

Aktualne oferty o prace w Polsce i za granicą.

Ogłoszenia pracy