Gospodarka » Żywność

"Bacardi Mojito The Original” – historia słynnego drinka

„Mojito” – jeden z najpopularniejszych drinków świata, od blisko 150 lat zachwyca orzeźwiającym smakiem. Mięta, syrop cukrowy, limonka, woda sodowa oraz rum. Ale czy każdy? Prawdziwe i oryginalne „Mojito” powstaje tylko na bazie rumu Bacardi. Taki koktajl nosi nazwę „Bacardi Mojito The Original".

Piracka przeszłość
Początki drinka o nazwie „Mojito” sięgają 1586 roku. Początkowo znany był jako „Draque”, od nazwiska swojego twórcy Richarda Drake`a, który wymyślił jego recepturę. Richard Drake był jednym z piratów, który w tamtych czasach rabował wysepki leżące na morzu Karaibskim, należące do tzw. Nowego Świata. Celem ataku piratów była także słynąca ze swych bogactw Havana – dzisiejsza stolica Kuby. To właśnie tam, podczas stacjonowania pirackiego okrętu, Richard Drake stworzył recepturę napoju o nazwie „Draque”. Pierwotnie bazę tego napoju stanowił trunek aguardiente, prymitywny przodek rumu. Koktajl ten stosowany był jednak do celów medycznych. Recepta koktajlu „Draque” została zmieniona w połowie XIX wieku, mniej więcej w tym samym czasie, gdy Don Facundo Bacardi Masso stworzył Bacardi – pierwszy, delikatny rum świata. Od tamtego czasu koktajl przyjął nazwę „Mojito”. Nazwa "Mojito" pochodzi od słowa "mojo", które w potocznym tłumaczeniu oznacza czar. Określenie to w pełni oddaje charakter słynnego koktajlu – subtelny, orzeźwiający smak oczarowuje każdego, kto go skosztuje.

Najważniejszy składnik
Podstawą drinka „Mojito” jest rum. Mimo, że koktajl ten przyrządzany jest w świecie na bazie rumów różnych marek, oryginalne, najlepsze „Mojito” powstaje tylko z rumu Bacardi. Trunek ten, o blisko 150 – letniej tradycji, jest od początku składnikiem wspomnianego drinka. Najstarsze receptury „Mojito” pochodzące z 1930 i 1931 roku wskazują, że jego podstawowym składnikiem był od początku rum Bacardi. Pierwsze koktajle o nazwie „Mojito”, które serwowane były w dwóch popularnych kubańskich lokalach „La Floridita” oraz „Sloppy Joe’s” zawierały go w swoim składzie. To właśnie w restauracji „La Floridita”, istniejącej po dziś dzień, swoje ulubione „Mojito” zamawiał Ernest Hemingway. Niezależnie jednak od miejsca, w którym przyrządza się „Mojito”, rum Bacardi czyni ten koktajl doskonałym. Dlatego właśnie rzeczywista nazwa oryginalnego, przyrządzonego na bazie Bacardi drinka brzmi „Bacardi Mojito The Original”.

Więcej informacji na temat drinka Mojito znajduje się na stronie www.originalmojito.pl

Bacardi
Bacardi jest jedną z najbardziej znanych marek z portfolio Grupy Bacardi-Martini. Bacardi to nazwa zastrzeżona dla najprzedniejszych destylatów z trzciny cukrowej - rumów. Bacardi  jest obecnie liderem na rynku rumów, od dłuższego czasu jedną z najlepiej sprzedających się marek alkoholowych na świecie. Bacardi sprzedawany jest w 180 krajach. Bacardi to rum, który cechuje  wysoka jakość, tradycja, oryginalność i wyśmienity smak. Markę stworzył Don Facundo Bacardi, w 1862 roku. Gładki, lekki, biały rum stał się prawdziwym hitem. Jest podstawą najpopularniejszych na świecie i ulubionych drinków konsumentów - Bacardi z Colą Original Cuba Libre (Bacardi, cola i limonka) oraz Bacardi Mojito The Original i Bacardi Daiquiri.

Wyłącznym dystrybutorem rumu Bacardi w Polsce jest Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.

Kontakt prasowy:
Anna Zając, Beata Grzybek, Pegasus Public Relations, ul. Zgrupowania „Żmija” 12, 01-875 Warszawa, tel. (022) 877 22 18, e-mail: a.zajac@pegasus.pl, b.grzybek@pegasus.pl.

Pegasus PR