Dom » Wnętrza

Baterie wannowe - jakie wybrać?

Podstawowym elementem uzupełniającym wanny są baterie wannowe. Wybór rynkowy jest bogaty pod względem wzorów do wyboru.

Kryterium wyboru baterii do wanny może być rozpatrywane pod względem producenta. Najczęściej wybierane są marki światowe oferujące kilkuletnią gwarancję. Wśród wielu producentów można odnaleźć takich, którzy produkują baterie nawet z siedmioletnią gwarancją użytkowania. Jest to niepisany znak dla klienta, że marka jest godna zaufania.

Mnogość wzorów sprawia, że każdy z klientów będzie w stanie znaleźć idealną baterię do swojej stylizacji łazienkowej. Podstawowymi bateriami są oczywiście te tradycyjne, pasujące do starego stylu łazienek. Coraz więcej jednak klientów wybiera bardziej futurystyczne baterie oferujące nie tylko wygląd, ale także funkcjonalność użytkowania.

Na uwagę zasługują baterie montowane bezpośrednio nad wanną, gdzie widać tylko i wyłącznie sterowanie baterią bez zbędnych rur wystających ze ścian. Takim przykładem może być bateria wannowa kaskadowa. Daje ona efekt kaskady wodnej, która wygląda idealnie i perfekcyjnie. Dodatkowo sterowanie kaskadą - siłą i temperaturą strumienia - jest umiejscowione oddzielnie obok baterii kaskadowej. Osobno także umiejscowiona jest końcówka prysznicowa z osobną regulacją. Dzięki temu możliwe jest jednoczesne sterowanie zarówno strumieniem wody jak i prysznicem.

Aktualnie standardowym rozmiarem głowicy stała się głowica 40 milimetrowa. Dzięki temu bateria wannowa ma większą przepustowość wody co zapewnia szybsze napełnianie wanny. Trendem ostatnich lat stały się także baterie wolno stojące wychodzące prosto z podłogi. Umiejscowione blisko wanny stylizują pomieszczenie na okres dawnych lat. Idealnie pasuje do wanien wolnostojących, podkreślając elegancję łazienki.

Bateria jest bardzo wygodna w użytkowaniu, pozwala na precyzyjne ustawienie zarówno siły strumienia wody jak i jego temperatury. Dzięki temu pozwoli to na oszczędności związane ze zużyciem wody. Baterie wannowe oferują swoim klientom mnogość udogodnień w obecnych czasach, pozwalając na eleganckie stylizowanie łazienki jak i na oszczędności.

sanduciorbas

• avatar
    ~cerbud.olsztyn.pl 2015-05-27 10:00:06

Jako fachowiec chce potwierdzić że artykuł jest ok :)