Technologie » Komputery

BenQ M2400HD: zabawa i praca w Full HD 16:9

Wbudowana kamera internetowa 2 Mpix, głośniki, polepszanie obrazu AMA, Senseye+Photo, kontrast 10000:1 (DCR), czas reakcji matrycy 5 ms (2 ms GTG)

Nowa seria monitorów “M” definiuje trend rozwoju nowoczesnych monitorów LCD, która zakłada możliwość uzyskania pełnego obrazu w skali 1:1 – 100% zgodności wyświetlania obrazu źródłowego w standardzie Full HD 16:9 dla urządzeń Blu-ray, konsol PS3 i Wii. Obraz jest wyświetlany na pełnym ekranie bez pasów na dole i górze, które są cechą monitorów o formacie obrazu 16:10. Standard Full HD 1080p jest obecnie coraz częściej spotykany w programach telewizyjnych, filmach, konsolach do gier komputerowych i Internecie. Produkty BenQ są dostosowane do wymagań nowoczesnych urządzeń multimedialnych jak również oczekiwań klientów w zakresie ergonomii, jakości wykonania, nowoczesnego wyglądu oraz zaawansowanych możliwości multimedialnych.

Pierwszym modelem nowej serii ”M”, który trafia do Polski, jest 24 calowy model BenQ M2400HD. Cechą tego monitora jest wbudowana kamera internetowa o rozdzielczości 2 Mpikseli, zintegrowane głośniki multimedialne oraz wbudowany mikrofon. Ten zestaw pozwala na nieskrępowane korzystanie komunikatorów internetowych z pominięciem dodatkowych mikrofonów, czy głośników podłączonych do komputera. Gniazda wejściowe tj. HDMI 1.3 oraz DVI-D (ze wsparciem HDCP) zapewniają wygodne korzystnie z konsol HD, odtwarzaczy Blu-ray. Entuzjaści filmów oraz gier docenią możliwości szybkiej matrycy o czasie reakcji 2ms oraz możliwości jakie daje technologia AMA. Dodatkowo zaimplementowana technologia Senseye+Photo zapewnia doskonałą jakość obrazu przy korzystaniu z monitora w trybach ustawień – Standard, Dynamics, Photo, Film oraz sRGB. Dzięki kontrastowi 10000:1 (DCR), uzyskana głębia kolorów robi prawdziwe wrażenie, a czernie są wiernie wyświetlana dając całkowicie nową jakość odwzorowania kolorów obrazu.

Więcej zdjęć 300dpi: http://www.benq.at/products/LCD/?product=1033&page=gallery

Monitor M2400HD dostępny będzie w Polsce jeszcze przed tegoroczną Gwiazdką, w cenie detalicznej 1179 zł z VAT.

Gwarancja 36 miesięcy door-to-door.

Parametry techniczne BenQ M2400HD

Screen Size24" Wide
Product ColorGlossy White
Resolution1920x1080
Pixel Pitch0.248
Brightness300 cd/
Contrast Ratio1000:1 (DCR:10000:1 )
Response Time5ms/ 2 ms(GTG)
Display Area476.64x268.11 (mm)
Display Color16.7 million
Viewing Angle170/160 (L/R;U/D) (CR>=10)
Input SignalsD-sub / DVI-D/ HDMI1.3 / Audio in / Headphone Jack
Horizontal Frequency30 ~ 83 (KHz)
Vertical Frequency50 ~ 76 (Hz)
Video Bandwidth25 ~ 205 (MHz)
Color TemperatureReddish / Normal/ Bluish / user mode
Power Consumption60W (max)
Power SupplyBuilt-in
Speakers2 x1W
Features2.0M Webcam, Senseye+Photo, AMA, HDCP Support
OSD Language : 17 languages
AdjustmentsTilt -5/20 (down/up)
Dimensions522.8x407.8x186.8 (mm)
Accessories (Standard)Quick start guide, User manual CD, VGA, USB, Audio cable
Vista CertificationPremium

Korporacja BenQ www.BenQ.com

Korporacja BenQ jest wiodącym światowym projektantem i producentem cyfrowych urządzeń dla domu i biura: projektorów multimedialnych, monitorów LCD, odbiorników TV LCD, aparatów cyfrowych, telefonów komórkowych, komputerów przenośnych, urządzeń pamięci masowej, nośników oraz klawiatur i myszy komputerowych

BenQ jest firmą działającą na wielu rynkach, silnie koncentrującą się na mobilnej komunikacji, wyświetlaczach wizyjnych oraz na połączeniu technologii sieciowych i cyfrowych.

Zgodnie z motto “Bringing Enjoyment and Quality to Life” BenQ łączy w swoich produktach bardzo wysoki poziom i technologiczne zaawansowanie z łatwością i przyjemnością obsługi, zarówno w pracy jak i w rozrywce.

W 2007 roku, obroty korporacji BenQ wyniosły 1.83 miliarda dolarów USA (włączając w to wynik obrotów skonsolidowany z działalności poszczególnych marek produktów, zanim nastąpiło wydzielenie części zajmującej się produkcją)

O grupie BenQ

Grupę BenQ tworzy 12 firm, które działają na rynku niezależnie od siebie, jednocześnie ścisłe ze sobą współpracując. W skład Grupy BenQ wchodzą: BenQ Corporation, AU Optronics Corporation (trzeci na świecie producent wielkoformatowych matryc TFT-LCD), Qisda Corporation, Darfon Electronics Corporation, Daxon Technology Inc., Daxin Materials Corp., BenQ Guru Software Co., BenQ Hospital, Darwin Precisions, Ltd, Raydium Semiconductor Corporation, Cando Corporation and Wellypower Co., Ltd.

W 2007 roku, obroty całej Grupy wyniosły 26 miliardów dolarów USA.
BenQ w Polsce:  www.benq.pl

BenQ oferuje na polskim rynku tylko wybrane grupy produktowe: projektory multimedialne, monitory LCD, aparaty cyfrowe, notebooki , myszki i nośniki (CD, DVD, blu-ray).

Według niezależnych rankingów analityków rynku, od dwóch lat BenQ zajmuje w Polsce pierwsze miejsce pod względem liczby sprzedanych projektorów multimedialnych i 3 lub 4 (różnie w kolejnych kwartałach roku)  pod względem sprzedaży monitorów LCD.

Kontakt do przedstawiciela BenQ w Polsce www.BenQ.pl :

Dorota Kot, mailto:d.kot@BenQ.com  komórka: (+48) 607 936 650

Obsługa Prasowa i PR: