Firma » Finanse

Budowa przedszkola nie musi być drogą inwestycją dla gminy

Dzięki wykorzystaniu technologii modułowej stworzenie nowej placówki może odbyć się szybko i efektywnie finansowo. Jak właściwie zainwestować publiczne pieniądze, aby rozwiązać problem braku miejsc w przedszkolach na terenie danej gminy?

W związku z częstym brakiem środków na rozwój infrastruktury przedszkolnej i szkolnej, jest to trudny temat dla gmin. Często temat ten jest zwyczajnie niezauważany, a w niektórych przypadkach bywa nawet bagatelizowany. Nasza propozycja dotyczy zaangażowania trzech podmiotów – gminy, operatora i wykonawcy. Współpraca na tym szczeblu pozwala na efektywne rozwiązanie problemu, który jak wynika z raportu Millward Brown; przygotowanego specjalnie na zlecenie TOUAX; dotyczy całej Polski.

Jak wygląda współpraca?

Najważniejszy element znajduje się po stronie gminy, która boryka się z problemem braku miejsc w palcówkach zlokalizowanych na jej terenie. Chodzi o kwestię przekazania gruntu pod wykonanie takiej inwestycji. Biorąc pod uwagę jej specyfikę i celowość – najlepszą dla operatora takiego przedszkola jest bezpłatne przekazanie terenu. Firma TOUAX jako dostawca rozwiązań modułowych odpowiedzialna jest za jego zagospodarowanie. Operator przedszkola odpowiedzialny jest natomiast za pokrycie kosztów związanych z przygotowaniem gruntów, montażem modułów oraz wyposażeniem samej placówki.  Wybierając rozwiązania modułowe gminy mogą liczyć nie tylko na trwałość takiej inwestycji i szybkość jej realizacji. Nasze budynki są w pełni mobilne. Oznacza to, że mogą być wykorzystywane w zależności od potrzeb. Jeśli gmina uzna, że w określonym jej regionie problem braku miejsc w palcówkach jest już nieaktualny, zawsze może taki zestaw modułów przenieść w inne miejsce lub sprzedać.

Finansowanie inwestycji modułowej

Decydując się na zastosowanie rozwiązań modułowych warto wziąć pod uwagę koszty, które się z tym wiążą. Wbrew pozorom nie są one tak duże, jak w przypadku tradycyjnych metod budownictwa. Oprócz czasu, odpowiedniego planu zagospodarowania przestrzeni, a przede wszystkim odpowiednich materiałów budowlanych, należy liczyć się z kosztami eksploatacji i ewentualnych remontów takich placówek. Biorąc pod uwagę sytuacje, w których gmina decyduje się na skorzystanie z technologii modułowej w określonych ramach czasowych firma Touax proponuje klientom najbardziej efektywną kosztowo formę finansowania inwestycji. Klienci mają do wyboru kupno, wynajem, lub leasing modułów.  W przypadku przedszkoli jedną z najpopularniejszych możliwości jest wypożyczenie modułów na ustalony czas. Wypracowane warunki finansowe wynajmu są dostosowane do szacowanych przychodów przedszkola, tak by miesięczne wpływy pokrywały koszty związane z wynajmem modułów i kosztami bieżącymi. Oprócz różnorodnych form finansowania należy mieć na uwadze również inne zalety budownictwa modułowego – szybkość montażu budynku (od kilku do kilkunastu tygodni) względnie łatwa możliwość rozbudowy lub przeniesienia obiektu, czy też dopasowanie wykonania do aktualnych potrzeb.

Jak dobrać sprawdzone rozwiązanie modułowe?

Rynek produktów modułowych jest bardzo zróżnicowany. Nie wszystkie moduły spełniają jednak kryteria, m.in. cieplne i akustyczne. Osobiście gdybym miał kupować budynek złożony z modułów, to kupiłbym budynek wykonany z modułów stalowych – taki, który nie jest oparty na konstrukcji drewnianej. Po drugie muszą być to moduły z właściwą izolacją zarówno w podłodze jak i suficie. W naszych rozwiązaniach przegrody między pomieszczeniami w budynkach są skonstruowane z dwóch podwójnych ścian. W środku posiadają pustkę powietrzną, co daje zwiększoną skuteczność akustyczną. Jeżeli stawiamy budynki piętrowe, to między piętrami mamy tak naprawdę dwa stropy z pustką powietrzną. Pozwala to na uniknięcie efektu charakterystycznego dla innych budynków modułowych. Należy zwrócić uwagę na jakość, trwałość oraz to w ilu piętrach może być on postawiony. Wszystkie nasze moduły są przeliczone na możliwość postawienia w czterech kondygnacjach. Nie produkujemy do naszych zastosowań modułów słabszych. Nasze rozwiązania są dodatkowo o tyle atrakcyjniejsze od tych, dostępnych na rynku, że moduły TOUAX są w pełni autonomiczne. Mają autonomiczną sieć elektryczną z własną rozdzielnią i zabezpieczeniami. Ułatwia to zwiększanie lub zmniejszanie powierzchni budynku oraz pozwala uniknąć konieczności przerabiania całej instalacji obiektu.

Budownictwo modułowe coraz częściej stosowane

Popularne w Czechach, Francji, czy Niemczech budownictwo modułowe jest wykorzystywane m.in. do budowy obiektów użyteczności publicznej. Chociaż przedszkola modułowe są stosunkowo nowym rozwiązaniem w Polsce, zyskują coraz więcej zwolenników, także wśród urzędników. W 2012 r. w samym Wrocławiu wybudowano 6 przedszkoli modułowych, do których przyjęto ok. 950 dzieci.

O firmie Touax Firma Touax Sp. z o.o. jest liderem budownictwa modułowego w Polsce. Oferuje mobilne i standardowe rozwiązania modułowe wysokiej jakości – od prostych obiektów po zaawansowane budynki modułowe. Firma świadczy kompleksowe usługi związane z projektowaniem rozwiązań modułowych, ich dostawą i przygotowaniem „pod klucz”. Umożliwia zarówno zakup budynków modułowych, jak i wynajem. W Polsce posiada oddziały w pięciu miastach: Gdańsku, Katowicach, Poznaniu, Warszawie i Wrocławiu. Touax sp. z o.o jest częścią międzynarodowej Grupy Touax, posiadającej 38 oddziałów w 24 krajach.

Touax Sp z o. o.