Motoryzacja » Jednoślady

CES 2017: Continental prezentuje przyszłość cyfrowej mobilności

Warszawa, 2 stycznia 2017 – Podczas Targów Elektroniki Użytkowej CES 2017 (Consumer Electronics Show), które odbędą się w dniach 5 - 8 stycznia 2017 w Las Vegas, Continental zaprezentuje nowe, inteligentne rozwiązania wykorzystujące zdobycze nowoczesnej techniki oraz rozwój Internetu.

Na Targach CES Continental, producent opon i międzynarodowy dostawca branży motoryzacyjnej, zaprezentuje swoją interpretację cyfryzacji świata motoryzacyjnego,
w tym zaawansowane systemy wspomagania kierowcy, rozwiązania w zakresie bezpieczeństwa i komunikacji oraz koncepcje ekologicznych napędów. Lista pionierskich produktów Continental rozszerza się w miarę jak branża motoryzacyjna w coraz większym stopniu wykorzystuje oprogramowanie i rozwiązania mobilne.

„Cała branża motoryzacyjna przechodzi rewolucję, a Continental odgrywa ważną rolę
w jej kształtowaniu. Wykorzystując naszą dogłębną wiedzę w zakresie integracji systemów oraz wieloletnie doświadczenie w komunikacji z pojazdem, nieustannie rozwijamy
nasze produkty zgodnie z najnowszymi trendami na rynku. Na przykład opracowujemy komponenty nowych rozwiązań mobilnych dla naszych klientów i pomagamy kształtować mobilność jutra. Na najbliższym pokazie CES w Las Vegas będziemy prezentować najnowsze rozwiązania, które przeniosą nas w przyszłość” – powiedział Helmut Matschi, członek zarządu i szef Działu Wnętrz Pojazdów w Continental.

Podczas Targów Elektroniki Użytkowej CES 2017 Continental zaprezentuje między innymi:

·         Czytnik biometryczny do otwierania i uruchamiania pojazdu bez użycia kluczyka (PASE - Passive Start and Entry). Jest to rodzaj zabezpieczenia oparty na danych biometrycznych, np. zapisu linii papilarnych palców czy wizerunku twarzy. Zabezpieczenie Continental ma na celu zapewnić znacznie większe bezpieczeństwo przed kradzieżą i kolejny element personalizacji samochodu. Dopiero, gdy kierowca potwierdzi swoją tożsamość poprzez czujnik odcisków palców, będzie mógł uruchomić silnik. Ponadto, wewnętrzna kamera z funkcją rozpoznawania twarzy

automatycznie będzie personalizować szereg ustawień pojazdu, takich jak: pozycja fotela i lusterka, preferowana muzyka czy temperatura. Rozwiązania biometryczne można zintegrować z każdym inteligentnym systemem, niezależnie od technologii dostępu stosowanej w pojeździe (Bluetooth® Low Energy lub Low Frequency).

·         eHorizon dla motocykli - czyli rozwiązanie docenione przez kierowców samochodów osobowych zaprojektowane z myślą o jednośladach. e-Horyzont wykorzystuje technologię chmury lokalizacyjnej i opiera się na przekształceniu
mapy cyfrowej w niezwykle precyzyjny oraz zbierający aktualne informacje czujnik.
Pozwala on na uwzględnienie takich zmiennych jak pogoda, natężenie ruchu
czy roboty drogowe, a także na udostępnianie informacji innym motocyklistom.
Dzięki temu są oni z wyprzedzeniem informowani o przeszkodach na obranej
trasie, co przekłada się na większe bezpieczeństwo wszystkich uczestników ruchu drogowego.

·         Ulepszony Inteligent Glass Control – rozwiązanie, które umożliwia selektywne
i stopniowe przyciemnianie szyb samochodowych za pomocą jednego przycisku, zostało wzbogacone o szereg nowych funkcji, zaprojektowanych w celu zwiększenia komfortu pasażerów. Dzięki zintegrowaniu Inteligent Glass Control z systemem komunikacji elektronicznej pojazdu, szyby dynamicznie dostosowują się do różnych sytuacji drogowych. Przykładowo, ze względu na to, że system jest połączony
z czujnikami światła, szyby mogą przyciemnić się dokładnie w tych miejscach,
na które padają promienie słoneczne.
Intelligent Glass Control jest także
połączony z systemem uruchamiania i otwierania pojazdu bez użycia kluczyka (PASE - Passive Start and Entry), co oznacza, że przyciemnienie szyb zmienia się, gdy kierowca zbliży do pojazdu.

·         Trójwymiarowy wyświetlacz – aby w przyszłości umożliwić kierowcom dostęp
do treści cyfrowych bez konieczności wpatrywania się w tradycyjny płaski wyświetlacz, Continental opracował powierzchnię wyświetlania treści w formacie 3D. Dzięki temu rozwiązaniu, wykorzystującym optycznie zespolone elementy topograficzne, informacje będą prezentowane w zupełnie nowy i łatwiej przyswajalny sposób.

·         Czujnik otoczenia pojazdu 3D Flash LIDAR – umożliwia monitorowanie w czasie rzeczywistym otoczenia samochodu i prezentowania obrazu w formacie 3D. Technologia, która nie zawiera żadnych elementów mechanicznych, została już wypróbowana i przetestowana w lotnictwie. Zapewnia pełny oraz bardzo szczegółowy obraz całego otoczenia pojazdu – zarówno w dzień, w nocy,
jak i w trudnych warunkach pogodowych. 3D Flash LIDAR stanowi rozszerzenie asortymentu czujników otoczenia pojazdu Continental oraz zaawansowanych systemów wspomagania kierowcy. W połączeniu z innymi systemami Continental,
to rozwiązanie ma wspierać wysoce i w pełni autonomiczną jazdę. Czujnik
otoczenia pojazdu Continental otrzymał nagrodę CES 2017 Innowation Awards
w kategorii Vehicle Intelligence.

·         ADCU – jednostka sterująca wspierająca autonomiczną jazdę - jako centralny komputer, obejmujący sieć wielu różnych systemów przetwarzania ADCU
może odgrywać istotną rolę w komunikacji między elektronicznymi systemami podwozia i systemami bezpieczeństwa. Dzięki połączeniu systemów, które kiedyś funkcjonowały osobno, decyzje interwencyjne są koordynowane centralnie,
a co za tym idzie reakcje różnych systemów są idealnie ze sobą zsynchronizowane
i zharmonizowane

·         ZonarConnect™: inteligentne zarządzanie flotą za pomocą tabletu, który umożliwia operatorom flot samochodów dostawczych sprawowanie większej kontroli nad procesami biznesowymi. Tablet jest certyfikowany zgodnie z przepisami Automatic On-Board Recording Device Regulation (AOBRD) i przygotowany
do certyfikacji według przyszłego amerykańskiego standardu dla elektronicznych dzienników pokładowych (ELD). ZonarConnect™ obejmuje również opatentowaną aplikację EVIR, jedyny istniejący program do weryfikowanych elektronicznych kontroli pojazdów.

Dzięki rozwiązaniom Continental, które zostaną zaprezentowane na targach CES 2017, samochody, motocykle i inne pojazdy staną się jeszcze bardziej wydajne, komfortowe
i bezpieczniejsze.

ConTrust