Dom » Budownictwo

Cisza pod kontrolą

W wyeliminowaniu niechcianych dźwięków z pewnością pomoże specjalnie stworzona otulina Tubolit AR Fonowave firmy Armacell, która sprawdzi się zarówno w budownictwie jednorodzinnym, jak i w przypadku dużych obiektów użyteczności publicznej.

Obecnie instalacje wodno-kanalizacyjne budowane są najczęściej z wykorzystaniem lekkich materiałów, takich jak polichlorek winylu, polipropylen czy żywica poliestrowa wzmocniona włóknem szklanym. Niewątpliwe ze względu na łatwość instalacji są one dobrą alternatywą dla dawnych, masywnych rur betonowych czy żeliwnych, jednak ich niewielka masa czyni je zarazem zbyt dobrym przewodnikiem dla dźwięków. Takie rury łatwo wpadają w wibracje i nie tłumią odgłosów przepływającej w nich wody tak skutecznie, jak ich solidniejsi poprzednicy. W budynkach mieszkalnych hałas dobiegający z niewłaściwie zaizolowanej instalacji wodno-kanalizacyjnej jest wyjątkowo dokuczliwy szczególnie późnym wieczorem lub w nocy, gdy inni lokatorzy korzystająz kuchni czy łazienki skutecznie zakłócając tym samym nasz spokój.

Optymalna izolacja przewodów wodno-kanalizacyjnych jest bardzo istotna także w przypadku obiektów użyteczności publicznej, takich jak biurowce, hotele, szpitale oraz szkoły. Ze względu na dużą liczbę osób przebywających w takich pomieszczeniach i tak niski komfort akustyczny dodatkowo spada, za sprawą niezabezpieczonej przed przenikaniem dźwięków instalacji.

Zaawansowana ochrona

W eliminacji przenoszenia hałasu z rur kanalizacyjnych oraz przewodów odprowadzających wodę deszczową pomoże otulina Tubolit AR Fonowave firmy Armacell, która zadba o optymalną izolację na poziomie akustyki. Redukcję hałasu gwarantuje wykorzystanie w procesie produkcji spienionego polietylenu o grubości 9 mm, który tłumi dźwięki dochodzące z instalacji wodno-kanalizacyjnej na poziomie aż do 11 dB. Specjalnie wyprofilowana powierzchnia wewnętrzna otuliny zapewnia jej minimalny kontakt z powierzchnią rury, co dodatkowo zatrzymuje przedostawanie się niechcianych szumów powstających w trakcie użytkowania instalacji. Ponadto otulina Tubolit AR Fonowave firmy Armacell to doskonała bariera dyfuzyjna dla pary wodnej – dzięki zamkniętej strukturze komórkowej produkt ten zapobiega jej skraplaniu się na powierzchni rur. Dzięki temu kolei eliminuje ona ryzyko zawilgocenia ścian oraz powstawania toksycznych nalotów z pleśni i grzybów.

Szybki i łatwy montaż

Wyjątkowo ważny w przypadku wszelkiego typu izolacji jest sposób montażu. Otulinę Tubolit AR Fonowave firmy Armacell wyróżnia wyjątkowo łatwa instalacja. Dzięki wysokiej elastyczności, lekkości oraz systemowej taśmie samoprzylepnej bez trudu zamontujemy otuliny w wymaganych miejscach. Co więcej, specjalna osłona z folii poliolefinowej, którą pokryta jest otulina, chroni ją przed otarciami podczas montażu. Tubolit AR Fonowave instaluje się w czysty, bezpieczny i bardzo prosty sposób poprzez nasunięcie go na rurę przed zespawaniem, bądź też nacięcie i wsunięcie go na gotowy już element instalacji oraz odpowiednie zabezpieczenie klejem lub klipsami. O skuteczną izolację akustyczną rur warto zadbać już na etapie budowy, jednak otuliny Tubolin AR Fonowave można z powodzeniem montować także na wykończonej instalacji np. podczas prac remontowych.

Hałas nie sprzyja ani efektywnej pracy, ani udanemu wypoczynkowi. Jesteśmy na niego narażeni zarówno w biurze, w szkole, jak i w domu. Powinniśmy więc dołożyć wszelkich starań, aby zapewnić sobie należytą ciszę. Z otuliną Tubolit AR Fonowave firmy Armacell zminimalizujemy uciążliwe dźwięki pochodzące z instalacji wodno-kanalizacyjnych zarówno w naszych domach, jak i budynkach użyteczności publicznej.

Dystrybutor: Armacell Poland Sp. z o.o.

55-300 Środa Śląska

ul. Targowa 2

tel. 71 3175025

fax 71 3175115

www.armacell.com

Firma „Armacell” swoje początki datuje na rok 1860, kiedy to powstała spółka – matka „Armstrong Cork”, późniejsza „Armstrong World Industries”. W 1959 firma podbija rynek chłodniczy i klimatyzacyjny, innowacyjnym produktem o nazwie Armaflex – elastyczną, profesjonalną izolacją o rewolucyjnych właściwościach na bazie elastomerów. Rok później Armstrong zakłada oddział w Niemczech, gdzie w 1965 roku rozpoczyna się produkcja Armaflexu. Następne dekady upływają pod znakiem kolejnych sukcesów w branży izolacyjnej. Powstaje Tubolit – elastyczna pianka o zamkniętej strukturze komórkowej na bazie polietylenu oraz Okabell – system metalowych osłon zabezpieczających izolację. W 2000 roku efektem wykupu działu „Armstrong World Industries” zajmującego się izolacjami, powstaje „Armacell”. W 2006 roku „Armacell” przystąpił do inicjatywy ONZ o nazwie „UN Global Compact” dotyczącej odpowiedzialnego biznesu kierującego się 10 zasadami z zakresu praw człowieka, praw pracowniczych, ochrony środowiska i przeciwdziałania korupcji. Obecnie „Armacell” specjalizuje się w produkcji izolacji, oferując najbardziej kompletną i kompleksową gamę elastycznych wyrobów do izolacji termicznej, akustycznej, antyroszeniowej i ochronnej przeznaczonych do instalacji grzewczych, chłodniczych, klimatyzacyjnych, wentylacyjnych, sanitarnych i przemysłowych, stając się jednocześnie światowym liderem w tej dziedzinie. „Armacell' posiada sprawdzone rozwiązania służące do wydajnego ograniczania strat energii, ochrony instalacji układanych w budynkach oraz poprawy komfortu akustycznego. Priorytetem firmy jest solidność, niezawodność i najwyższa jakość oferowanych wyrobów, poparta prawie 150–letnim doświadczeniem na rynku izolacji. Ponad 20 fabryk na całym świecie wraz z trzecią co do wielkości w Środzie Śląskiej, ekipa wysoko wykwalifikowanych przedstawicieli handlowych oraz doskonały serwis, świadczą nie tylko o znakomitym profesjonalizmie, ale również o szczególnej dbałości o zadowolenie użytkowników i reputację firmy na rynku izolacji technicznych.

flypr