Technologie » Internet

Czarne jagody, truskawki, maliny – dlaczego warto je jeść?

Owoce te kojarzą nam się ze słonecznymi, ciepłymi dniami. Poza doskonałym smakiem, zawierają również wiele wartości odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dlaczego w sezonie powinniśmy spożywać świeże i soczyste maliny, truskawki i borówkę?

Truskawki – źródło witaminy C

Truskawki pojawiają się w naszym klimacie w połowie maja, ale niestety nie możemy cieszyć się nimi długo, ponieważ sezon na nie kończy się już na początku lipca. Dlatego, przez te kilka miesięcy, kiedy mamy dostęp do pysznych i świeżych polskich truskawek, warto znać i wykorzystać wszystkie dobrodziejstwa, które nam dają.

Owoc ten wyróżnia się dużą zawartością witaminy C oraz niską zawartością cukrów prostych. Te właściwości sprawiają, że są idealne dla naszej odporności, a także figury. Truskawki zawierają również beta-karoten, wapń, żelazo, magnez oraz witaminy z grupy B. Ponadto są źródłem błonnika, przez co poprawiają trawienie.

Ich smak natomiast sprawia, że są idealnym dodatkiem do deserów, lekkich sałatek czy koktajli.

Maliny w walce z przeziębieniem

Tak jak wyżej wspomniane truskawki, maliny również są bogatym źródłem beta-karotenu i witaminy C. Zawierają również potas, fosfor oraz witaminę E.

Owoce te są zalecane osobom, które chcą poprawić swoją odporność. Chronią nas również przed różnego rodzaju infekcjami. Sok z malin pomaga walczyć z przeziębieniem i obniża gorączkę – jest świetnym środkiem napotnym.

Dzięki dużej zawartości błonnika, maliny przeciwdziałają niestrawnościom, a także pomagają w utrzymaniu zdrowego stanu skóry. Polecane są też tym, którzy mają problemy ze stawami.

Czarne jagody i ich właściwości

Owoce te, nazywane też borówkami, pojawiają się u nas na początku czerwca, a sezon na nie trwa do września.

Ich głównym, najczęściej wymienianym dobroczynnym działaniem dla naszego organizmu, jest świetny wpływ na wzrok. Wszystko to za sprawą antocyjanów, które wspomagają jego prawidłowe funkcjonowanie. Antocyjany mają również działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne oraz odpowiadają za piękną, intensywnie fioletową barwę tych jagód.

 

Właściwości owoców jagodowych są liczne, dlatego też, gdy nadchodzi na nie sezon, powinniśmy w pełni wykorzystywać ich dobrodziejstwa. Na pewno jedzenie malin, truskawek i czarnych jagód wpłynie pozytywnie nie tylko na Wasze zdrowie, ale także wprowadzi Was w dobry nastrój. W końcu to owoce, które kojarzą się z latem!

 Źródło Take a Fruit





Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

KnowledgeHub Fund

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Zamów opracowanie informacji prasowej


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »