Firma » Finanse

Czym są opcje binarne?

Sposobów na zarabianie pieniędzy za pośrednictwem sieci internetowej jest coraz więcej. Bardzo interesującym i zyskującym coraz większą popularność sposobem są opcje binarne. Czym tak właściwie są i na czym polegają?

Mówiąc najprościej, opcje binarne to sposób zarabiania przez inwestowanie, prognozowanie zachowania tzw. aktywa.

Mówiąc prościej, inwestor na podstawie wnikliwej analizy wykresów, a także na podstawie swojej wiedzy zakłada, że cena euro w ciągu kolejnej godziny wzrośnie do jakiejś konkretnej sumy.

Obstawia pewien wkład finansowy, który może odzyskać z nadwyżką, bądź też bezpowrotnie stracić. Jeżeli euro rzeczywiście wzrośnie, inwestor odzyskuje swój finansowy wkład i zarabia dodatkowe sumy za dobrą prognozę.

Jeśli jednak stanie się tak, ze cena euro nie wzrośnie, niestety traci cały swój wkład i nie zarabia nic.

Co właściwie może być aktywem? To proste. Aktywem może być np. waluta, cena ropy, złota, a także akcje. Inwestycje wiążą się z dużym ryzykiem, które wielu osobom kojarzą się ze zwykłym hazardem.

Rzeczywiście, opcje binarne mają pewien związek z grami hazardowymi, jest jednak również wiele różnic, z których najważniejszą jest fakt, że opcje binarne są legalnym instrumentem finansowym.

Po raz pierwszy zostały uznane przez Cypryjską Komisję Papierów Wartościowych i Giełd. Na terenie Unii Europejskiej, opcje binarne istnieją legalnie od 3 maja 2012 roku.

Inwestowanie w opcje binarne, zwane też czasem systemem „zero-jedynkowym", może okazać się niebezpieczne, bowiem w niektórych przypadkach inwestorzy tracą kontrolę nad swoimi finansami, uzależniając się od inwestowania.

W skrajnych przypadkach może dojść do stracenia całego swojego życiowego majątku. Tak, jak we wszystkim, w opcjach binarnych należy zachować zdrowy rozsądek, opinie na temat tego sposobu zarabiania są bardzo różnorodne.

Aby rozpocząć swoją przygodę z opcjami binarnymi, a do tego nie stracić zbyt wiele, nowi traderzy chętnie decydują się na konto demo.

Są to konta, na których obraca się pieniędzmi wirtualnymi, nie ma więc ryzyka, że inwestycja się nie powiedzie, nasza strategia się nie sprawdzi i stracimy nasz finansowy wkład. Co więcej, konta demo pozwalają na zapoznanie się z funkcjonowaniem opcji binarnych i sposobami przeprowadzania transakcji.

pmateusz

• avatar
    ~Robert 2017-01-31 16:18:39

Z mojego doświadczenia wynika, że tracą na opcjach tylko ci, którzy twierdzą, że info ekonomiczne są im niepotrzebne i traktują to jak grę. Góra-dół-klik. Bez sensu. Jeśli ktoś ma głowę na karku, może bez problemu zyskać, ale trzeba naprawdę chcieć.