Firma » Biznes

Dla rozwoju energetyki i polskiej nauki

Od wielu lat Fabryka Kotłów RAFAKO S.A. z Raciborza współpracuje z polskimi ośrodkami naukowo-badawczymi. Nieoficjalne dotąd kontakty formalizuje od niedawna w formie umów o współpracy badawczo-rozwojowej.

Takie dokumenty podpisano już z Politechniką Wrocławską i Politechniką Krakowską. Ostatnio również z Politechniką Śląską z Gliwic.

Do tej pory wszystkie inicjatywy były oddolne i toczyły się samoistnie. Ale nasza współpraca ze środowiskiem naukowym z roku na rok nabiera tempa, prowadzimy coraz więcej wspólnych projektów. Stąd zdecydowaliśmy się ująć te działania w ramy umów, które w ostatnim czasie podpisujemy z uczelniami – tłumaczy Wiesław Różacki, prezes zarządu i dyrektor generalny RAFAKO S.A.

Kontakty RAFAKO ze środowiskiem naukowym dotyczą trzech obszarów rozwoju branży energetycznej. To technologie związane z nowoczesnymi blokami energetycznymi na parametry nadkrytyczne, z podnoszeniem skuteczności instalacji ochrony środowiska oraz z nowoczesnymi rozwiązaniami dotyczącymi spalarni odpadów komunalnych.

Rynek energetyczny szybko się rozwija. W naszej firmie stosujemy wiele bardzo nowoczesnych technologii, które musimy nieustannie rozwijać, by konkurować na światowym rynku energetycznym. Taka współpraca z ośrodkami naukowo-badawczymi pozwala nam doskonalić te technologie. Ale zależy nam również na pozyskiwaniu nowych kadr. Absolwenci polskich uczelni to dobrze wykształceni fachowcy, otwarci na nowe wyzwania, jakie niewątpliwie stoją przed branżą energetyczną – podkreśla prezes Różacki.

W dydaktycznym procesie niezwykle ważne są kontakty przyszłych inżynierów z przemysłem – wskazuje prof. dr hab. inż. Andrzej Karbownik, rektor Politechniki Śląskiej, z którą 15 grudnia 2009 r. RAFAKO podpisało umowę o współpracy badawczo-rozwojowej. - Zależy nam na współpracy z renomowanymi firmami, by nasi studenci już na etapie zdobywania wiedzy teoretycznej mieli okazję zapoznać się z jej praktycznym wykorzystaniem – dodaje rektor.

Z kolei rektor Politechniki Wrocławskiej, która jako pierwsza podpisała umowę z RAFAKO (w listopadzie 2009 r.), podkreśla, że chodzi też o rozwój samej uczelni. - Prowadzimy badania, które powinny być wykorzystywane w przemyśle. Bez transferu naszych osiągnięć do gospodarki, nie ma mowy o rozwoju jakiejkolwiek uczelni technicznej – twierdzi prof. Tadeusz Więckowski.

Fabryka Kotłów RAFAKO S.A. to największy krajowy producent kotłów dla energetyki zawodowej i przemysłowej oraz urządzeń ochrony środowiska. Obecnie zatrudnia ponad tysiąc pracowników z wyższym wykształceniem, a większość z nich to absolwenci uczelni, z którymi RAFAKO współpracuje od wielu lat. Umowy o współpracy badawczo-rozwojowej podpisano już z Politechniką Wrocławską, Politechniką Krakowską i Politechniką Śląską. Wkrótce takie dokumenty podpiszą też rektorzy Politechniki Opolskiej i Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Raciborzu. Ale firma z Raciborza współpracuje też z ośrodkami z Warszawy, Łodzi i Częstochowy.

ZDJĘCIA:

RAFAKO 1 – Dla rozwoju energetyki i polskiej nauki
PODPIS: Ostatnio umowę o współpracy podpisano z Politechniką Śląską. Na zdj. rektor prof. Andrzej Karbownik (z prawej) i prezes RAFAKO Wiesław Rózacki.

RAFAKO 2 – Dla rozwoju energetyki i polskiej nauki
PODPIS: Nieoficjalne dotąd kontakty ze środowiskiem naukowym RAFAKO S.A. formalizuje od niedawna w formie umów o współpracy badawczo-rozwojowej. Na zdj. (od prawej) rektor Politechniki Śląskiej prof. Andrzej Karbownik, prezes RAFAKO Wiesław Rózacki i wiceprezes RAFAKO Krzysztof Burek.

RAFAKO S.A.
Fabryka Kotłów RAFAKO S. A. jest największym krajowym producentem kotłów dla energetyki zawodowej i przemysłowej oraz urządzeń ochrony środowiska. Kapitał zakładowy wynosi 139.200.000,00, zł.

Adventure Media