Dom » Architektura

DOM.pl poleca projekty domów energooszczędnych

Dom energooszczędny to komfort mieszkania i redukcja kosztów za ogrzewanie i światło, co przy stale rosnących cenach energii jest nieocenioną zaletą, a także mniejsza emisja trujących gazów do atmosfery.

Jeszcze kilka lat temu dom energooszczędny kojarzył się z  „kosmicznym” budynkiem, naszpikowanym nowoczesnymi technologiami, o których zwykły zjadacz chleba niewiele wiedział.

Dziś zdaje już sobie sprawę z tego, że ściany o wysokiej izolacyjności cieplnej czy inwestycja w odnawialne źródła energii, to nie wymysł szalejących ekologów, tylko rozwiązanie, które w przyszłości przyniesie jemu same korzyści.

- Oprócz realnych oszczędności, jakie przynosi eksploatacja domów energooszczędnych i wpływu ich na środowisko, inwestorzy coraz częściej zdają sobie sprawę, że budowa domu energooszczędnego to doskonała inwestycja pieniędzy – mówi Marta Hawrylak z portalu DOM.pl. - Według najnowszych dyrektyw unijnych za 10 lat wszystkie nowobudowane domy będą musiały posiadać standard energooszczędny, a starsze budynki -zostaną poddane modernizacji. Jeżeli już dziś zdecydujemy się na rozwiązania o wyższych standardach cieplnych, łatwiej i korzystniej będzie nam sprzedać swój dom w przyszłości. Oferta sprzedaży nie będzie ofertą „do remontu”, która w sposób oczywisty zmniejsza wartość nieruchomości.

Pierwszą poważną oznaką zmian, było wprowadzenie konieczności sporządzania świadectw energetycznych nowych budynków.  Dyskusje w mediach, certyfikaty jakości produktów producentów materiałów budowlanych, a także konkretne wyliczenia, które wskazywały na realne oszczędności wzmogły zainteresowanie inwestorów projektami domów energooszczędnych.

Projekty domów, w których przewidziano rozwiązania energooszczędne, to coraz liczniejsza grupa projektów z oferty pracowni architektonicznych. Projektanci zdają sobie sprawę z korzyści, jakie niesie za sobą budownictwo energooszczędne i starają się zaspokoić coraz większe  na nie zapotrzebowanie. Obligują ich do tego również nowe normy prawne, które określają obecne i przyszłe standardy budowy. Koniecznym stało się nowe podejście do projektowania, z uwzględnieniem elementów mających wpływ na poprawę izolacyjności ścian, a także stosowanie odnawialnych źródeł energii do ogrzania i oświetlenia budynku. Architekci zwracają uwagę inwestorów na to, jak ważne jest usytuowanie budynku względem stron świata czy właściwe zagospodarowanie działki budowlanej.

- Inwestorzy sami zgłaszają chęć poprawy wybranych przez siebie projektów domów, by spełniały chociażby podstawowe założenia energooszczędności – zauważa Marta Hawrylak z DOM.pl. - Często zlecają naszym lokalnym architektom adaptację projektu do pompy ciepła, dostosowanie dachu do montażu kolektorów słonecznych czy modernizację pozostałych instalacji. Na wszystkie te zmiany otrzymują bezpłatną zgodę od autora projektu.

Jak podają analitycy rynku, budowa domu energooszczędnego jest około 10-12% droższa niż budowa domu o standardowych parametrach cieplnych. To niewiele w porównaniu z korzyściami, jakie niesie za sobą późniejsza eksploatacja budynku. Do tego dochodzą kolejne dopłaty do kredytów zaciągniętych na budowę domu energooszczędnego.

- Instalując kolektory słoneczne możemy uzyskać 45% dopłaty do ich zakupu i montażu, jeśli zaciągniemy na to kredyt. Od lipca kilkanaście banków oferuje takie preferencyjne kredyty – mówi Marta Hawrylak z DOM.pl – i już dało się zauważyć zwiększenie zainteresowana naszych klientów. Ostatnia fala upałów utwierdziła nas w przekonaniu, że w polskim klimacie kolektory słoneczne mogą okazać się trafną inwestycją. - Ważne jest, by wybierając projekty domów zwrócić uwagę na kąt nachylenia dachu. W naszym regionie najkorzystniejszy będzie o wartości 45 stopni, choć producenci systemów solarnych zapewniają, że instalacja jest możliwa przy każdym budynku.

Świadomość Polaków dotycząca zalet, jakie niesie za sobą inwestycja w energooszczędność, stale się podnosi. Widzą to zarówno projektanci, jak i organizacje rządowe i pozarządowe i starają się ułatwić dostępność do energooszczędnych rozwiązań.

- Oferując projekty domów energooszczędnych, staramy się przedstawiać naszym klientom najnowsze doniesienia z rynku, które pomogą im podjąć decyzję, mającą wpływ na lepszą przyszłość naszej planety i ich... portfeli.

DOM.pl