Firma » Biznes

Dowód z opinii biegłego w sądowym postępowaniu cywilnym i w arbitrażu

Sąd Arbitrażowy przy KIG w Warszawie, Komisja ds. Arbitrażu Naczelnej Rady Adwokackiej oraz Katedra Postępowania Cywilnego Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego są organizatorami konferencji pt. "Dowód z opinii biegłego w sądowym postępowaniu cywilnym i w arbitrażu"

Konferencja odbędzie się 23 maja 2017 r. w siedzibie Krajowej Izby Gospodarczej w Warszawie.

Wprowadzenia do konferencji dokona Maciej Łaszczuk, Przewodniczący Rady Arbitrażowej SA KIG, pełniący funkcję Przewodniczącego Komisji NRA ds. Arbitrażu. Wykład inauguracyjny wygłosi prof. dr hab. Karol Weitz, Sędzia Sądu Najwyższego, Kierownik Katedry Postępowania Cywilnego WPiA UW.

Konferencja podzielona jest na dwa panele tematyczne, pierwszy , którego moderatorem będzie adw. Justyna  Szpara, Członek Komisji NRA ds. Arbitrażu, Partner Zarządzający w kancelarii Łaszczuk i Wspólnicy, to dyskusja dotycząca zagadnień powołania biegłego.

W panelu, dyskusja będzie się toczyć wokół takich tematów  jak: znaczenie opinii biegłego w postępowaniu, aktywności dowodowej stron, wyboru biegłego oraz jego wynagrodzenia. W panelu będą uczestniczyć: adw. P. Pietkiewicz, Członek Komisji NRA ds. Arbitrażu, Partner w kancelarii Greenberg Traurig,  dr T. Zembrzuski, adiunkt w Katedrze Postępowania Cywilnego WPiA UW, asystent sędziego w Izbie Cywilnej Sądu Najwyższego,  adw. dr W. Sadowski, Członek Komisji NRA ds. Arbitrażu, członek Zespołu Rozwiązywania Sporów w kancelarii K&L Gates.

Moderatorem drugiego panelu pt. „Przeprowadzenie dowodu z opinii biegłego” będzie adw. dr Rafał Morek, Członek Komisji NRA ds. Arbitrażu, adiunkt na WPiA UW, partner w kancelarii K&L Gates. Zostaną poruszone m.in. takie kwestie jak: zasady pracy biegłego,  podstawy dla sporządzenia opinii, komunikacja biegłego ze stronami, udział biegłego w rozprawie i czynności po rozprawie. W panelu będą uczestniczyć: dr hab. Ł. Błaszczak, prof. nadzw. Uniwersytetu Warszawskiego, pracownik naukowo-dydaktyczny w Zakładzie Postępowania Cywilnego na Wydziale Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, Kierownik Centrum Mediacji i Arbitrażu przy Wydziale Prawa, Administracji i Ekonomii, dr hab. K. Markiewicz, Sędzia Sądu Okręgowego w Katowicach, prof. nadzw. Uniwersytetu Śląskiego, Katedra Postępowania Cywilnego WPiA, prezes Stowarzyszenia Sędziów Polskich „Iustitia”,  adw. M. Modzelewska de Raad, Członek Komisji NRA ds. Arbitrażu, Partner w kancelarii Modzelewska & Paśnik, adw. B. Krużewski, Członek Komisji NRA ds. Arbitrażu, Partner w kancelarii Clifford Chance, adw. M. Surdek, Członek Komisji NRA ds. Arbitrażu, Partner Zarządzający w kancelarii CMS Cameron McKenna Poland.

Udział w konferencji jest bezpłatny. Więcej szczegółów na: www.sakig.pl.

Sąd Arbitrażowy przy Krajowej Izbie Gospodarczej w Warszawie powołany został 1 stycznia 1950 roku i funkcjonował pod nazwą Kolegium Arbitrów przy Polskiej Izbie Handlu Zagranicznego, jako niezależna jednostka powołana do rozstrzygania sporów wynikających z międzynarodowych stosunków handlowych. Od 1990 roku Sąd Arbitrażowy kontynuuje swoją działalność w ramach Krajowej Izby Gospodarczej w Warszawie. SA KIG jest członkiem i jednym z założycieli Międzynarodowej Federacji Instytucji Arbitrażu Handlowego, członkiem Międzynarodowej Rady do Spraw Arbitrażu Handlowego, członkiem Europejskiej Grupy Arbitrażowej, Międzynarodowej Izby Handlowej (ICC) w Paryżu oraz Komitetu Specjalnego przy Europejskiej Komisji Gospodarczej w Genewie. W lutym 2013 roku tygodnik Wprost docenił promocję idei arbitrażu - prostszego i szybszego sposobu rozwiązywania sporów - realizowaną przez SA KIG w środowiskach akademickich i gospodarczych i wyróżnił nagrodą Kod Sukcesu 2012.

iwonamichalowska