Technologie » Komputery

Dzięki sprzętowi Sony stacja telewizyjna Sky stworzy studio 4K HDR rodem z przyszłości

Telewizja Sky wybiera firmę Sony na dostawcę innowacyjnych rozwiązań o wysokiej jakości do nowego centrum transmisji sportowych w miejscowości Unterföhring.

Wielomilionowa inwestycja w nową siedzibę oraz ośrodek telewizyjny Sky Sports, zlokalizowane tuż obok centrali stacji w miejscowości Unterföhring, to przedsięwzięcie o rzadko spotykanej skali.

W obiekcie o powierzchni 4600 metrów kwadratowych znalazły się dwa nowe studia oraz dodatkowa przestrzeń służąca do równoległej transmisji kanału Sky Bundesliga. Nowy kompleks i znajdujące się w nim „studia przyszłości” wyposażono w cały szereg zaawansowanych rozwiązań firmy Sony przystosowanych do obsługi materiałów 4K HDR: siedem kamer HDC-4300, jedną kamerę „Point of View” HDC-P43, jeden mikser XVS-7000 oraz ponad 140 monitorów OLED i LCD, od BVM-X300LMD-A240 po PVM-A170, PVM-A250 oraz PVM-X550.

Centrala Sky Sports: ośrodek transmisji największych wydarzeń sportowych

Od tego lata wszystkie programy sportowe nadawane na żywo przez stację Sky — w tym Liga Mistrzów UEFA, Liga Mistrzów Europejskiej Federacji Piłki Ręcznej, zawody golfowe i tenisowe, wyścigi Formuły 1 oraz wiadomości Sky Sport News — będą transmitowane z nowej centrali Sky Sports. W obiekcie znajdują się dwa nowe studia (o powierzchni 600 i 250 metrów kwadratowych) oraz dodatkowa przestrzeń przeznaczona na potrzeby równoległej transmisji kanału Sky Bundesliga. Otwarcie nowej centrali i stworzenie około 90 miejsc pracy to efekt współpracy telewizji Sky z firmą Sony nad nieustannym zapewnianiem telewidzom niepowtarzalnych wrażeń.

Zaspokajanie potrzeb klientów: pełne, innowacyjne rozwiązania i lokalna obsługa

Stacja Sky chce przyciągać widzów programami sportowymi na wysokim poziomie i dlatego troszczy się nie tylko o innowacyjny charakter swojej oferty programowej, ale i o zapewnienie rozwiązań technicznych, które spełnią obecne oraz przyszłe oczekiwania rynku. „Potrzebujemy technologii na wysokim poziomie, gotowej na nadejście przyszłości, jak również rozwiązań przystosowanych do obsługi materiałów 4K HDR”, mówi Alessandro Reitano, wiceprezes działu programów sportowych w stacji Sky. „Rozwiązanie firmy Sony pozwoliło nam przygotować obiekt do współpracy z technologiami przyszłości oraz stworzyć studio pełne życia, różnorodności i dynamiki”.

Dodatkową zaletą jest dla stacji Sky lokalne wsparcie techniczne. Świadczy je zespół Sony, zdolny do szybkiego reagowania na ewentualne problemy i zapewnienia bezproblemowego funkcjonowania obiektu. „Potrzebujemy nie tylko różnorodnych rozwiązań i technologii”, dodaje Reitano. „Ważne są dla nas również jakość i elastyczność świadczonych usług. Był to kolejny argument za wyborem firmy Sony jako partnera naszej nowej centrali Sky Sports”.

Wyposażenie marki Sony

Wobec rosnącego apetytu widzów na materiały 4K stacja Sky potrzebowała kamer HD, które dzięki obsłudze standardów HDR i 4K pozwoliłyby w niedalekiej przyszłości przejść na rozdzielczość UHD. Był to dla Sky główny argument za wyborem sprzętu firmy Sony — systematycznie doskonalącej własne produkty poprzez aktualizowanie ich oprogramowania. W centrali Sky Sports działa obecnie siedem systemów kamerowych HDC-4300, kamera „Point of View” HDC-P43, mikser XVS-7000 i niemal cała gama monitorów OLED i LCD firmy Sony: od BVM-X300 i LMD-A240 po PVM-A170, PVM-A250 oraz PVM-X550.

„Firma Sony to więcej niż dostawca technologii. Oferując innowacyjne technologie o wysokiej jakości, szczycimy się rolą zaufanego partnera biznesowego. Miło nam, że możemy przekazać stacji Sky własne doświadczenia w dziedzinie transmisji wydarzeń sportowych. Nasza wiedza na ten temat pozwala nam utrzymać przewagę nad konkurencyjnymi producentami”, mówi Michael Bauer, opiekun kluczowych klientów w dziale Media Solutions firmy Sony.

Informacja o firmie Sony

Sony Professional Solutions stawia sobie za cel uwalnianie olbrzymiej energii drzemiącej w obrazie. Centralne znaczenie w tej wizji ma pomoc klientom w budowaniu opowieści, wprowadzaniu zmian, tworzeniu więzi emocjonalnych, stymulowaniu uczenia się i wyzwalaniu potencjału. Firma Sony znakomicie łączy technologię z kreatywnością. Współpracuje z firmami z różnych sektorów, między innymi mediów i produkcji studyjnej, kina, służby zdrowia, sportu, biznesu i edukacji, dostarczając im nowatorskie rozwiązania, będące stymulacją do zmian. Dzięki ponad 30-letniemu doświadczeniu oraz współpracy z zaufanymi i uznanymi partnerami technologicznymi Sony oferuje bogaty wachlarz produktów i usług, które stanowią prawdziwą wartość dla firm oraz źródło informacji, wiedzy, rozrywki i inspiracji dla klientów.

Więcej informacji można znaleźć pod adresem http://pro.sony.eu

Zapraszamy na Twittera @SonyProEurope / https://twitter.com/SonyProEurope

W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt:

Malgorzata Błachnio, INDALO

Tel.: +48 601 349 356, mail: malgorzata.blachnio@indalo.pl www: www.sony.pl/pro

INDALO

Zamów opracowanie informacji prasowej

Publikuj artykuły i zarabiaj z CentrumPR.

Dziennikarstwo obywatelskie

Piszesz artykuły? CentrumPR to serwis stworzony również dla dziennikarzy obywatelskich. Błyskawiczna publikacja, wysokie miejsca w Google to zalety których może nam pozazdrościć konkurencja.
Dziennikarstwo obywatelskie
porównanie serwisów