Gospodarka » Przemysł

Eko-kocioł na 100 procent

Za prawie 230 mln zł konsorcjum, którego liderem jest RAFAKO S.A., dostarczy dla Elektrowni Jaworzno III kompletny kocioł na biomasę wraz z urządzeniami pomocniczymi. Będzie to jedna z największych w Polsce jednostek wytwórczych wykorzystujących wyłącznie paliwa odnawialne jako źródło energii.

Dla RAFAKO S.A. z Raciborza, producenta kotłów i urządzeń ochrony środowiska dla energetyki zawodowej i przemysłowej, to wyjątkowo ważny projekt z segmentu technologii fluidalnych.

- Dostarczyliśmy wiele kotłów fluidalnych dla krajowych i zagranicznych odbiorców, ale były to kotły opalane węglem lub też jednocześnie węglem i biomasą. Dla jaworznickiej elektrowni dostarczymy zaś kocioł opalany wyłącznie biomasą – wyjaśnia Wiesław Różacki, prezes zarządu i dyrektor generalny RAFAKO S.A. - To pierwszy tego typu projekt realizowany przez RAFAKO, który przywraca naszą silną pozycję w zakresie dostawców technologii fluidalnej – dodaje prezes Różacki.

Wydajność nominalna kotła wyniesie ponad 200 t pary/h. Jednostka spalać będzie biomasę leśną (tj. zrębki drzewne, pelety z drewna) oraz tzw. agro pochodzenia rolniczego (pelety rzepakowe, pelety ze słomy rzepakowej, pelet z otrąb zbożowych, śrutę zbożową, pelety z nasion i łusek słonecznika, makuchę rzepakową itp.). - To projekt bardzo trudny technologicznie ze względu na rodzaj paliwa, jakim jest biomasa – zauważa Krzysztof Burek, wiceprezes ds. handlowych RAFAKO S.A. - Biomasa, szczególnie ta pochodzenia rolniczego, przysparza dużo problemów podczas spalania. Jest mieszaniną różnego rodzaju roślin, ale i wielu związków chemicznych, które przedostają się do roślin chociażby z nawozów – tłumaczy wiceprezes Burek, ale zapewnia, że dostarczona przez RAFAKO S.A. z Raciborza jednostka wytwórcza będzie w pełni nowoczesna i gwarantująca wysoką sprawność.

Co do tego wątpliwości nie ma prezes Południowego Koncernu Energetycznego S.A. Jan Kurp przypomina, że raciborskie RAFAKO jest jednym z podstawowych dostawców urządzeń, które pracują w ośmiu elektrowniach należących PKE. - W latach 90-tych RAFAKO zrealizowało w Elektrowni Jaworzno III pierwszą w Polsce instalację odsiarczania spalin metodą mokrą. Teraz realizuje dla nas prototypowy kocioł na biomasę. Myślę, że to będzie podobny hit i sukces RAFAKO – uważa prezes Jan Kurp.

Krzysztof Zamasz, wiceprezes ds. handlowych Tauron Polska Energia, wyjaśnia, że to jedna z wielu inwestycji ekologicznych realizowanych w Grupie Tauron, którą tworzy m.in. Południowy Koncern Energetyczny i należąca do niego Elektrownia Jaworzno III. - Projekt ten idealnie wpisuje się w strategię Polski, ale i Grupy Tauron, która mówi o zwiększeniu udziału produkcji energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych. Chcemy mieć w tym swój udział, tym bardziej, że również nasi klienci zainteresowani są ekologiczną energią – mówi wiceprezes Zamasz.

Kompletny, nowoczesny i spełniający normy ekologiczne kocioł na biomasę wraz z urządzeniami pomocniczymi oraz kompletnym układem składowania i podawania biomasy w Elektrowni Jaworzno III oddany ma zostać do użytku do końca września 2012 roku. Dostawą tych ostatnich urządzeń zajmie się firma OMIS z Ostrołęki, z którą RAFAKO tworzy konsorcjum. Wszystko kosztować ma około 230 mln zł.

RAFAKO S.A.
RAFAKO S. A. jest największym europejskim producentem kotłów dla energetyki zawodowej i przemysłowej, urządzeń ochrony środowiska oraz dostawcą kompletnych bloków energetycznych „pod klucz”. Kapitał zakładowy wynosi 139.200.000,00, zł.

Adventure Media