Firma » Biura

Ekologiczne oblicze biznesu - Oxygen Park w Warszawie

Wybudowany w biznesowej części stolicy biurowiec Oxygen Park zachwyca aranżacją i promuje przestrzenne, pro-ekologiczne budownictwo. Istotny wkład w urzeczywistnienie tego nieszablonowego projektu miała firma RD bud.

U schyłku 2013 roku oficjalnie zakończono prace wykończeniowe biurowca Oxygen Park przy ul. Jutrzenki 137 w Warszawie. W rozpoczętą jesienią 2011 roku budowę zaangażowane były różne podmioty budowlane. Autorem projektu jest pracownia JEMS Architekci, a inwestorem Yareal Polska. Realizacją prac budowalnych oraz doborem kluczowych dla inwestycji, instalacji energooszczędnych zajęła się natomiast, specjalizująca w tego typu działaniach, spółka RD bud. W efekcie tej konstruktywnej współpracy miasto stołeczne wzbogaciło się o obiekt wyróżniający się zarówno nowoczesną bryłą, efektowną fasadą, jak i funkcjonalnością.

Budowanie zrównoważone z przyrodą

Wielkopowierzchniowy kompleks biurowy Oxygen Park tworzą dwa sześciokondygnacyjne budynki o łącznej powierzchni najmu ok. 18 300 m2. Istotnymi elementami projektu są zielony wewnętrzny dziedziniec oraz parking podziemny zapewniający miejsca dla samochodów i rowerów. Dodatkowo garaż został wyposażony w punkt ładowania pojazdów elektrycznych. Niekwestionowanym atutem Oxygen Park jest jego lokalizacja. Umiejscowiony przy Alejach Jerozolimskich obiekt znajduje się bowiem w jednym z najważniejszych obszarów biznesowych Warszawy. Dotarcie do niego zapewniają liczne środki transportu, położona nieopodal stacja kolejki WKD oraz trasy wylotowe w kierunku centrum oraz Portu Lotniczego im. Fryderyka Chopina w Warszawie. Firma RD bud zadbała, aby Oxygen Park rozpoznawalny był również ze względu na zastosowane innowacyjnych rozwiązań instalacyjnych, które pozostają przyjazne zarówno dla otoczenia, jak i użytkowników.

„Wszystkie etapy realizacji inwestycji Oxygen Park – począwszy od projektu, prowadzenia budowy oraz zarządzania obiektem - zgodne są z promowaną przez naszą firmę polityką zrównoważonego rozwoju. Już w czasie planowania budowy architekci wzięli pod uwagę zarówno wysoki poziom doświetlenia budynku światłem naturalnym, dogodne skomunikowanie alternatywnymi środkami transportu oraz możliwość skorzystania z odnawialnych źródeł energii. W biurowcu zastosowano uchylne okna, fasadę o wysokich właściwościach izolacyjnych oraz system kontroli oświetlania w toaletach opartych na czujnikach ruchu. Ponadto obiekt monitorowany jest pod kątem wykorzystania energii z oświetlenia, ogrzewania, chłodzenia i utrzymania poziomu wilgotności przez inteligentny system zarządzania budynkiem BMS. Warto podkreślić, że tego typu rozwiązania pozwalają na znaczne ograniczenie zużycia energii, optymalizację kosztów i lepsze wykorzystanie mediów.” – mówi Kierownik Projektu Christophe Boulanger z firmy RD bud.
Usytuowany w biznesowej części stolicy biurowiec Oxygen Park jest przykładem możliwości współczesnej architektury i zaawansowanych technologii budowlanych. Warto podkreślić, że zastosowanie proekologicznych rozwiązań, zarówno tych architektonicznych, jak i systemowych potwierdzi certyfikat BREEAM. Odpowiedzialna m.in. za dobór instalacji energooszczędnych firma RD bud zadbała, aby realizacja ta znalazła się w gronie obiektów, które nie tylko doskonale się prezentują, ale i racjonalnie eksploatują zasoby naturalne.

www.rdbud.com

RD bud jest firmą budowlaną działającą w zakresie generalnego wykonawstwa. Wywodzi się z francuskiej, niezależnej grupy budowlano-deweloperskiej Rabot Dutilleul, która od ponad 90 lat rozwija swoja ofertę na rynku światowym. W Polsce firma RD bud funkcjonuje od 1997 roku. Działalność RD bud obejmuje przede wszystkim realizacje „pod klucz”. W swoim portfolio firma posiada m.in. hotele, obiekty biurowe, przemysłowe i logistyczne, centra handlowe, stacje serwisowe oraz salony sprzedaży. Dodatkowo RD bud przeprowadził generalny remont takich obiektów jak chociażby Ambasada Francji w Warszawie czy Grand Hotel w Sopocie. RD bud stale powiększa liczbę realizacji na terenie Polski. Firma działa w obrębie całego kraju. Jej główna siedziba znajduje się w Warszawie. RD bud posiada także biuro regionalne we Wrocławiu.  Wszystkie inwestycje prowadzone są z myślą o pełnej satysfakcji klientów, z dbałością o ochronę środowiska naturalnego i wysoką jakość świadczonych usług. Wdrażając najwyższe standardy, firma uzyskała certyfikat Systemu Zarządzania Jakością zgodnego z wymogami normy ISO 9001:2008.

GutPR