Firma » Biznes

Firmy potrzebują więcej inwestycji na zwalczanie cyberzagrożeń

Cyberzagrożenia są obecnie uważane przez większość firm za drugie największe zagrożenie. Jednak aby móc chronić swoją działalność przed zagrożeniami IT, firmy muszą zainwestować więcej pieniędzy. Tak wynika z badania przeprowadzonego niedawno przez B2B International dla Kaspersky Lab.

Badanie pokazuje, że cyberzagrożenia występują coraz częściej i stają się coraz bardziej różnorodne, stanowiąc większe niebezpieczeństwo niż kiedykolwiek wcześniej dla firm na całym świecie. Według połowy badanych cyberprzestępczość, w różnych formach, stanowi drugie największe zagrożenie dla biznesu. Ich firmy najczęściej padają ofiarą szkodliwego oprogramowania, spamu oraz nieautoryzowanych prób przeniknięcia do systemu. Co ważniejsze, respondenci przewidują, że w przyszłości obawy związane z tymi zagrożeniami wzrosną – przewyższając w ciągu najbliższych dwóch lat nawet strach związany z sytuacją gospodarczą.

Aleksander Jerofiejew, dyrektor ds. marketingu w Kaspersky Lab, powiedział: „Typowy współczesny biznes opiera się na infrastrukturze złożonej z tysięcy urządzeń, obejmujących nie tylko komputery stacjonarne, ale również własne gadżety pracowników oraz smartfony i laptopy firmowe. Kultura korporacyjna szybko się zmienia – pracownicy stają się coraz bardziej aktywni na forach społecznościowych oraz wykorzystują zasoby sieciowe jako sposób wymiany informacji firmowych. Zapewnia to większą elastyczność, a jednocześnie sprawia, że sieci są bardziej narażone na cyberprzestępczość. Dlatego koncentrujemy się na rozwoju skutecznych i łatwo zarządzanych rozwiązań bezpieczeństwa, które potrafią sprostać wymagania naszych czasów”.

Wyniki badania pokazują, że specjaliści IT są świadomi zagrożeń, jakie stanowi cyberprzestępczość. Jednak tylko 59% respondentów uważa, że w mniejszym lub większym stopniu są na nie przygotowani. Według badania, główny problem dotyczy pieniędzy: 44% respondentów wskazało na ograniczenia budżetowe, a 37% - na duży brak zrozumienia kwestii z zakresu bezpieczeństwa IT wśród osób odpowiedzialnych za budżet. Okazuje się, że głównym problemem dla specjalistów IT jest problem z przekonaniem kadry zarządzającej do tego, jak istotna jest ochrona korporacyjna przed cyberzagrożeniami.

W badaniu Global IT Security Risks, które zostało przeprowadzone w lipcu 2012 r., przyjrzano się opiniom ekspertów ds. bezpieczeństwa IT na całym świecie na temat głównych problemów w tej sferze. W ramach badania swoje opinie przedstawiło 3 300 starszych ekspertów IT z 22 państw na świecie. Wszyscy respondenci aktywnie uczestniczą w procesach podejmowania decyzji, w tym w sferze bezpieczeństwa IT.

Pełna wersja raportu z badania przeprowadzonego przez B2B International w lipcu 2012 r. jest dostępna na stronie http://www.kaspersky.com/downloads/pdf/kaspersky_global_it-security-risks-survey_report_eng_final.pdf.

Aktualne informacje o zagrożeniach dla biznesu i metodach obrony przed nimi zawiera specjalna strona przygotowana przez ekspertów z Kaspersky Lab: http://www.kaspersky.pl/beready.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.