Technologie » Komputery

Freecom XS - turbo terabajty w małej przestrzeni

Za sprawą Veracomp na polskim rynku jest już dostępny 3,5-calowy zewnętrzny dysk twardy firmy Freecom Hard Drive XS w wersji 500 GB i 1 TB. Oprócz miniaturowych rozmiarów i dużej pojemności, urządzenie oferuje szybszy o 30 proc. transfer danych dzięki sterownikowi Turbo USB 2.0.

Freecom Hard Drive XS o wymiarach 180 x 112,5 x 30 milimetrów jest jednym z najmniejszych 3,5-calowych zewnętrznych dysków twardych. Waży 860 gramów i zmieści się w każdej kieszeni oferując 500 GB lub 1 TB przestrzeni na dokumenty, programy czy multimedia.

Dysk wyróżnia stylowa obudowa zaprojektowana przez belgijskiego mistrza designu Sylvaina Willenza, nagrodzona prestiżowym wyróżnieniem Red Dot Best of the Best Product Design Award 2009. Funkcjonalności estetycznemu wyglądowi nadaje gumowa powłoka, która skutecznie zabezpiecza dysk przed niebezpiecznymi dla danych kurzem, zabrudzeniem lub wilgocią, a także wibracjami. Brak wentylatorów sprawi, że praca dysku będzie niezauważalna.

Urządzenie komunikuje się z komputerem PC, notebookiem lub innym źródłem cyfrowych danych z prędkością 480Mbit/s. Użycie dołączonego do urządzenia sterownika Turbo USB 2.0 (tylko dla systemów Windows) powoduje o 30 proc. szybszy transfer danych wysyłanych i pobieranych, niż w przypadku tradycyjne USB. Freecom zadbał nie tylko o wygląd, odpowiednią pojemność i poręczne rozmiary nowego dysku, ale także energooszczędność, za sprawą mniejszego zapotrzebowania na prąd.

Veracomp SA