Motoryzacja » Moto Serwis

Funkcje asystenta podróży w nowej nawigacji TravelPilot 300 Blaupunkta

TravelPilot 300 Blaupunkta nie tylko szybko oblicza trasy i bezbłędnie prowadzi do celu. Nowy system nawigacyjny wyposażony jest dodatkowo w zintegrowany moduł Bluetooth dla telefonu komórkowego, oferuje również liczne funkcje multimedialne. Urządzenie dostępne jest na polskim rynku od czerwca.

Segment przenośnych urządzeń nawigacyjnych odznacza się wciąż ogromną dynamiką. Jak pokazują statystyki, w ubiegłym roku w Polsce sprzedano około 250 tys. sztuk urządzeń typu PND (Personal Navigation Device), przy czym w stosunku do 2006 roku odnotowano wzrost na poziomie 400 proc.

Eksperci szacują, że w 2008 roku sprzedaż urządzeń nawigacji satelitarnej będzie jeszcze większa i wyniesie 350 tys. sztuk. Tak duża popularność systemów mobilnych wynika przede wszystkim z tego, że są one coraz tańsze, małe, poręczne, a dzięki zasadzie Plug and Play można je szybko i łatwo zainstalować w każdym pojeździe.

TravelPilot 300, nowe urządzenie w ofercie Blaupunkta, to znacznie więcej niż nawigacja. Dzięki licznym funkcjom pomocniczym i multimedialnym system stał się prawdziwym pomocnikiem kierowcy. Wśród funkcji asystenckich, jakie oferuje TravelPilot 300 znajduje się m.in. zintegrowany czujnik światła, który umożliwia automatyczne przełączanie wyświetlacza na tryb pracy dziennej lub nocnej, graficzne i akustyczne ostrzeżenia o przekroczeniu dozwolonej prędkości oraz ostrzeżenia o korkach, także wtedy, gdy funkcja nawigacji nie jest aktywna. Dzięki zintegrowanej komunikacji radiowej Bluetooth nowa nawigacja Blaupunkta umożliwia prowadzenie rozmów telefonicznych w trybie głośnomówiącym, a dzięki funkcji Audio Streaming możliwe jest odtwarzanie plików muzycznych MP3 dostępnych w telefonie komórkowym.

TravelPilot 300 posiada również liczne funkcje multimedialne. Voice Recorder umożliwia nagrywanie krótkich wiadomości głosowych, a Phrase Book, czyli przewodnik językowy potrafi tłumaczyć frazy z różnych obszarów tematycznych w 18 językach. Z wbudowanej pamięci (4GB) lub karty SD można odtwarzać pliki muzyczne (MP3/WMA/OGG), pliki wideo (WMV) i zdjęcia (JPG/BMP). Można również zagrać w jedną z pięciu zapisanych w pamięci urządzenia gier (sokoban, pasjans, sudoku, dwie układanki puzzle).

Urządzenie może być w bardzo prosty i wygodny sposób obsługiwane za pośrednictwem wyświetlacza dotykowego Touch Screen. Na kolorowym ekranie (4,3 cala, przekątna obrazu 11 cm, format 16:9) wyświetlane są tylko elementy obsługowe potrzebne użytkownikowi w danej chwili. Urządzenie działa precyzyjnie, komendy podaje z odpowiednim wyprzedzeniem, drogę możemy śledzić na mapie dwu- lub trójwymiarowej. Aby dotrzeć do celu podróży wystarczy wprowadzić miasto lub kod pocztowy oraz ulicę i numer budynku. TP 300 wyposażony jest w funkcję wpisywania celów z automatyczna korektą błędów - w przypadku pomyłki w pisowni miejscowości wyświetlana jest lista z propozycjami podobnie brzmiących nazw. Wśród opcji planowania trasy, kierowca ma do wyboru trasę optymalną, najkrótszą, najszybszą, trasę „eco", która obliczana jest z uwzględnieniem aspektów ekologicznych i ekonomicznych.

Urządzenie ma dostęp do danych nawigacyjnych 21 krajów Europy Wschodniej i Centralnej, w tym Polski. Opcjonalnie można do niego wgrać także mapy 20 krajów Europy Zachodniej. Dzięki zintegrowanemu odbiornikowi i antenie TMC nowy nawigator analizuje aktualną sytuację na drogach w oparciu o dane emitowane przez Traffic Message Channel (TMC), co pozwala omijać korki na autostradach i drogach głównych w wielu krajach. Dołączony do TP 300 program komputerowy, pozwala tworzyć własne punkty docelowe (POI) i zapisywać je na karcie SD. Jest to możliwe dzięki współrzędnym GPS, które można określić zarówno bezpośrednio z poziomu urządzenia, jak i przy pomocy wielu stron internetowych, np. Google Earth.

W ofercie dodatkowych akcesoriów Blaupunkta dostępne są różnego rodzaju uchwyty mocujące, które są dopasowane do nowych systemów nawigacyjnych serii TravelPilot. Produkty są łatwe w montażu i obsłudze, a w razie wypadku nie stanowią zagrożenia dla kierowcy i pasażerów pojazdu. Ciekawym rozwiązaniem jest np. uchwyt wyposażony w obrotowo-uchylny mechanizm i zatrzaski służące do zamocowania nawigacji, co umożliwia ustawienie urządzenia pod odpowiednim kątem. Uchwyt pasuje do standardowych otworów DIN.

Model TP 300 jest dostępny w specjalistycznych sklepach ze sprzętem car audio. W standardowym zestawie znajduje się: uchwyt z przyssawką, antena TMC, kabel USB, ładowarka sieciowa, kabel do ładowania z gniazdka zapalniczki, zapasowa płyta DVD, instrukcja obsługi. Sugerowana cena detaliczna brutto - 1199 PLN (czerwiec 2008).

Blaupunkt, marka należąca do Grupy Bosch, jest znaczącym w skali międzynarodowej producentem sprzętu car multimedia. Firma ma swoją siedzibę w Hildesheim oraz fabryki w Portugalii, na Węgrzech, w Tunezji i Malezji. W 2007 roku obroty przedsiębiorstwa wyniosły ponad 1,3 mld euro. Blaupunkt zatrudnia na całym świecie blisko 9 tys. pracowników.

W Polsce Blaupunkt obecny jest od 1993 roku. Jako dział branżowy firmy Robert Bosch Sp. z o.o. oferuje radioodtwarzacze, systemy nawigacji, systemy multimedialne, głośniki, wzmacniacze oraz akcesoria i komponenty car audio.

Robert Bosch Sp. z o. o.