Dom » Nieruchomość

Inteligentny dom – co to jest i jaka jest jego cena?

Dom, który sam dostosuje temperaturę pomieszczeń na podstawie naszych preferencji, przysłoni rolety, przewietrzy pokój – systemy tego typu, rozpowszechnione głównie w biurach, coraz częściej „wchodzą” na rynek mieszkaniowy. Co ciekawe – tzw. inteligentny dom wcale nie musi być wygórowany cenowo.

Krótka lekcja historii

BMS - Building Managment System - system zarządzania budynkiem, określany często mianem inteligentnego domu swoją genezą sięga lat 70 - 80 ubiegłego wieku, gdy w Stanach Zjednoczonych zaczęto projektować rozwiązania oparte na przemysłowych systemach związanych z hodowlą roślin. Stwierdzono, że takie same elementy, które odpowiadają w przypadku roślin np. za temperaturę w pomieszczeniu, czy oświetlenie mogą być zastosowane także w środowisku ludzkim.

Dziś zaawansowanych technologicznie nieruchomości mamy już tysiące na całym świecie. Rozwiązania tego typu są masowo stosowane w biurach, gdzie zostały dodatkowo rozwinięte ogólnie w kierunku tzw. zielonych budynków, nieruchomości proekologicznych. Wypracowano też dwa główne systemy certyfikacji takich nieruchomości: LEED i BREEAM.

Co to jest inteligentny dom?

Tzw. inteligentny dom to po prostu sieć czujników i detektorów na terenie całej nieruchomości, „podpiętych" pod jeden centralny system zarządzania wszystkimi instalacjami. Przymiotnik „inteligentny" oznacza, że system samoczynnie zareaguje na określone sygnały. Na przykład w przypadku pożaru uruchomi procedurę awaryjną. Jeśli wykryje ruch w pomieszczeniu, zapali światło i zwiększy temperaturę.

Zakres „używalności" takich rozwiązań może być bardzo szeroki. Inteligentny dom steruje oświetleniem zewnętrznym i wewnętrznym (dostosowując je do obecności ludzi w pomieszczeniach), ustawia ogrzewanie, steruje klimatyzacją i wentylacją - np. w oparciu o parametr wilgotności powietrza, obecności CO2 itp. Taka nieruchomość zawiera oczywiście system alarmowy i przeciwpożarowy oraz  monitoring. Może SMS-em powiadomić właściciela, że czujnik podczas jego nieobecności wykrył ruch w mieszkaniu.

Inteligentny dom pozwala też aranżować sekwencje działań. Przykładowo - na odpowiednią godzinę zwiększy temperaturę w mieszkaniu, samodzielnie włączy lampy w hallu i salonie oraz telewizor na określonym kanale. Może też np. włączyć czajnik, gdzie będzie się podgrzewać woda na naszą popołudniową kawę, czy też piekarnik do odgrzania obiadu.

Rozwiązania tego typu mają rozwinięte opcje optymalnego gospodarowania i oszczędzania energii, a nawet mogą „udawać" obecność gospodarzy w domu, podczas ich wyjazdu - np. zapalać światło, włączać muzykę, zmieniać położenie rolet. W ofercie rynkowej spotyka się produkty coraz bardziej zaawansowane, także takie, w których nie trzeba ustawiać sekwencji działań. System „uczy się" na podstawie naszych zachowań. Np. „notuje", że od poniedziałku do piątku, mieszkanie jest puste od 8 do 16. Na ten czas zmniejsza temperaturę, wietrzy pomieszczenia itp.

Inteligentny dom - instalacja systemów

Inteligentne systemy nie są kłopotliwe w montażu, zarówno od strony formalnej, jak i w zakresie koniecznych prac. Decydując się na zamontowanie takich rozwiązań, nie musimy uzyskiwać żadnych dodatkowych zgód. Jeśli budujemy nowy dom, potrzebujemy pozwolenia uzupełnionego projektem instalacji elektrycznej - jest to standardowa procedura, niezależna od typu instalacji.

Jeśli chodzi o montaż - osoby, które nie chcą kuć ścian, by przeprowadzić dodatkowe okablowanie, nie muszą tego robić. Na rynku są już dostępne instalacje bezprzewodowe. Ich działanie jest takie samo, jedyna różnica polega one na tym, że moduły montuje się w gniazdkach elektrycznych i puszkach podtynkowych. Zarządzaniem steruje centrala wielkości odtwarzacza DVD.

Do 70% oszczędności na gazie, do 30% na prądzie

Nowoczesne, niedawno wybudowane osiedle w centrum Polski. Mieszkaniec korzystający z inteligentnego systemu sterującego ogrzewaniem zużywa 860 metrów sześciennych gazu rocznie. Jego sąsiedzi bez systemu smart home notują zużycie większe o 40%, 60%, a nawet 70%. To obserwacje jednego z krajowych deweloperów, który oferuje automatykę domową jako wyposażenie mieszkania. Skąd ta różnica? Okazuje się, że systemy domów inteligentnych nie tylko zwiększają komfort życia domowników, ale też zapewniają im wymierne korzyści w postaci oszczędności. Tej zalety coraz częściej poszukują nabywcy nowych nieruchomości - budynkowych i lokalowych.

Inteligentny dom oszczędza zużycie energii

Smart home pomaga zaoszczędzić nie tylko gaz, ale też energię elektryczną. Szacunki pokazują, że umiejętne zarządzanie poborem prądu obniża tę wartość nawet o 30%. System może też regulować temperaturę w zależności od tego, czy ktoś jest w domu oraz wyłączać kaloryfery, jeżeli wykryje, że w mieszkaniu zostawiono otwarte okna. Ustawia nawet różne poziomy intensywności grzania dla różnych pomieszczeń - to istotne w świetle badań „Energooszczędność w moim domu 2015", bowiem 70% całej energii pobieranej przez gospodarstwo domowe pochłania ogrzewanie. Inteligentny dom opóźnia też uruchomienie lamp na podjeździe, jeżeli na dworze jest widno, a nawet raportuje, które domowe urządzenia pobierają najwięcej energii. Jednym słowem, pozwala kompleksowo zarządzać energią w domu.

Smart home może obniżyć czynsz

Nie tylko mieszkańcy oszczędzają z pomocą domu inteligentnego. Dla deweloperów takie systemy też oznaczają korzyści. Na przykład mogą stanowić alternatywę dla konwencjonalnego monitoringu lub służyć kontroli dostępu do budynku. - Smart home również zapewnia bezpieczeństwo i w pewnym stopniu ogranicza potrzebę zatrudniania dozorców, portierów czy ochroniarzy do strzeżenia osiedla, a tym samym wpływa na obniżenie wysokości czynszu - mówi Andrzej Gutowski z Ronson Development. - Zakup bezprzewodowego systemu smart home jest z reguły tańszy, niż instalacja tradycyjnego systemu monitoringu do budynku.

Inteligentne systemy zarządzania mieszkaniami stają się już standardem w wielu inwestycjach deweloperskich w naszym kraju. Montowane są m.in. w mieszkaniach w Warszawie, Poznaniu, Krakowie i okolicach, ale również w innych regionach Polski. Zdaniem obserwatorów rynku nieruchomości można się spodziewać, że już niebawem inteligencja budynkowa będzie powszechnym dodatkiem do większości nowo wybudowanych mieszkań.

Inteligentny dom - cena

Ile kosztuje inteligentny dom? Na takie pytanie ciężko jednoznacznie odpowiedzieć. Stosunkowo proste systemy bezprzewodowe można zainstalować w przeciętnej wielkości domu już za kilkanaście tysięcy złotych, jednak rozwiązania bardziej zaawansowane, pozwalające „podłączyć" wiele urządzeń, mogą kosztować przeciętnie około 30 - 60 tys. zł. Oczywiście spotyka się też rozwiązania droższe.

Inwestor zainteresowany systemami inteligentnych domów powinien przede wszystkim określić, jaki zakres ich zastosowań jest mu potrzebny, następnie  spróbować przetestować jego działanie (np. u kogoś, gdzie coś takiego funkcjonuje). Oczywiście istotne są też koszty dodatkowe - np. projektu instalacji, który wyniesie kolejne kilka tysięcy złotych. Czy jest wliczony w cenę całości, czy nie? Jak wygląda serwisowanie i jaka jest gwarancja dla takich systemów? To podstawowe pytania, na które odpowiedź powinien znaleźć kupujący.

Inteligentny dom nie musi być drogi

W budownictwie deweloperskim coraz częściej systemy domu inteligentnego pojawiają się w standardzie nowych inwestycji. Z danych portalu RynekPierwotny.pl wynika, że takie rozwiązania „schodzą pod strzechy". Zatem jeśli chodzi o inteligentny dom, cena wcale nie musi być wysoka.

Przykładem niech będzie jedna z inwestycji w Iwinach na obrzeżach Wrocławia, gdzie 120 metrowe domy w zabudowie bliźniaczej można kupić w cenach nieco ponad 500 tys. zł. Stawka za metr kwadratowy wynosi 4 300 - 4 500 zł i nie jest specjalnie wygórowana jak na taką podmiejską lokalizację. Właściciel dostaje inteligentny dom. Cena obejmuje bowiem nie tylko budynek, ale i zamontowany system sterowania, system chłodzenia, elektryczne rolety, ogrzewanie podłogowe oraz pompę ciepła (w wyższej opcji wykończenia). Systemy mogą być sterowane przy użyciu urządzeń mobilnych, tabletów i telefonów.

W Warszawie jeden z deweloperów, który buduje w Ursusie, oferuje mieszkania na nowym osiedlu wyposażone w system Smart Home. Pozwala na zarządzanie alarmami antywłamaniowymi, temperaturą pomieszczeń, dostawą energii elektrycznej, oświetleniem, otwieraniem i zamykaniem rolet czy żaluzji. Daje też możliwość programowania niektórych sprzętów domowych. Ceny mieszkań na tym osiedlu zaczynają się od 5 700 zł/mkw.

Jak więc widzimy - nieruchomości z systemami „inteligentnymi" niekoniecznie są bardzo kosztowne, choć w cenie oferują raczej podstawowe, a więc dosyć ubogie, rozwiązania inteligentnego domu. Generalnie jednak, sądząc po rosnącej popularności takich systemów, zapewne w ciągu 10 lat staną się one standardem, na podobnej zasadzie jak np. garaże podziemne - kiedyś zarezerwowane tylko dla mieszkań z górnej półki, dziś powszechnie dostępne w większości inwestycji mieszkaniowych.

RynekPierwotny.pl Portal Nowych Nieruchomości

Zamów opracowanie informacji prasowej