Firma » Finanse

Investor FIZ zarobił blisko 11% w ciągu miesiąca

Pomimo, że październik był jednym z najtrudniejszych miesięcy w historii giełd oraz funduszy inwestujących na rynkach akcji, zarządzający Funduszem Investor FIZ wypracowali bardzo dobry wynik.

W październiku 2008 r. wartość certyfikatów inwestycyjnych funduszu Investor FIZ wzrosła z 2200,70 zł do 2436,85 zł. Oznacza to wzrost w ciągu jednego miesiąca o 10,73%. Inne fundusze akcji poniosły w tym czasie straty - średnio 22,5%.

Wynik funduszu jest imponujący, jeżeli porównamy go ze zmianami wartości indeksów giełdowych czy innymi rynkami. Otóż w październiku 2008 r. główny indeks warszawskiej giełdy WIG spadł o około 24% a WIG20 o 23,4%. Straty ponieśli w tym okresie również inwestorzy na zagranicznych giełdach. Np. indeks amerykańskiej giełdy S&P500 stracił 16,8%, japoński Nikkei225 spadł o 23,8% a DAX 14,5%. Dotkliwe straty dotknęły również rynek surowców - miedź potaniała w ub. miesiącu o 1/3 a ropa naftowa o 1/4.

Od początku działalności, tj. od 2. września 2005 r., w ciągu 38 miesięcy, Investor FIZ zyskał 143,68 %. Kolejny fundusz, który uplasował się za Investor FIZ zarobił w tym okresie 74%. Należy dodać, że indeks WIG spadł w tym czasie o 11%.

W trakcie subskrypcji certyfikatów inwestycyjnych, jaka zakończyła się 24 października 2008 r. Investor FIZ pozyskał blisko 14 mln zł nowych środków. Następną ofertę sprzedaży certyfikatów tego Funduszu zaplanowano na 9-24 lutego 2009 r.

Investor FIZ lokuje środki na wielu rynkach finansowych, towarowych i walutowych całego świata. Są to instrumenty opiewające na akcje, obligacje, jak również instrumenty pochodne na indeksy, akcje, obligacje, waluty, towary, energię. Taka polityka inwestycyjna pozwala partycypować uczestnikom Funduszu w zyskach z najatrakcyjniejszych, w danej chwili, klas aktywów oraz rynków. Dzięki dywersyfikacji portfela inwestycyjnego zostaje zredukowane w znacznym stopniu ryzyko finansowe.

Wartość aktywów zarządzanych przez Investor FIZ wynosi 588,8 mln zł.

Stopy zwrotu Investor FIZ na tle benczmarków

Wyszczególnienie

Zmiana wartości w okresie:

X.2008

I-X.2008