Firma » Praca

Jak napisać skuteczne CV?

Pracodawca, ogłaszając wakat na stanowisko w swojej firmie, zawsze liczy się z tym, iż na jego biurku znajdzie się kilka, kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt napisanych CV. Nie będą się one między sobą zbytnio różnić, a analiza każdego z nich często potrwa dosłownie kilka sekund, dlatego trzeba zadbać o to, by egzemplarz stworzony przez nas nie przepadł niezauważony.

Skuteczne CV zawiera parę niezwykle ważnych cech, które pozwolą nam przedstawić się z jak najlepszej strony. Przede wszystkim musi być konkretne. Zbyt długi dokument nie wzbudzi należytego zainteresowania - najczęściej po pierwszym rzucie okiem pracodawca odłoży go na bok. Dlatego należy zawrzeć w nim jedynie niezbędne informacje. Wyszczególnione powinny zostać cechy, które są odpowiednie na konkretne stanowisko. Zawsze warto posługiwać się danymi w postaci liczb i procentów. To najlepsza metoda na podkreślenie swoich umiejętności. Często pracodawca przygotowuje sobie zestaw sformułowań, których poszukuje w czytanym CV, dlatego dobrze jest odpowiednio przeanalizować ofertę pracy oraz wymagania stawiane przez oferującego zatrudnienie w poszukiwaniu właśnie tych słów. Pamiętać trzeba także o tym, aby nasze ostatnie miejsce pracy znajdowało się najwyżej na liście - hierarchia stosowana powinna być również przy wymienianych szkołach, kursach czy posiadanych uprawnieniach.

Niezmiernie ważny jest też wygląd przygotowanego przez nas dokumentu. Powinien być on czytelny, napisany odpowiednią czcionką ( wielkość 11 - Times New Roman, Arial), a także być sprawnie sformatowany. Dobrze użyte nagłówki, wyrównanie tekstu czy pogrubienia zawsze są mile widziane.

Oczywiście idealne CV nie istnieje, należy jednak pamiętać o kilku wskazówkach, które pozwolą nam wyróżnić się na tle innych kandydatów. Wszelkie przygotowane CV całkowicie za darmo umieścić można w serwisie SzukamEpracy.pl - praca online w domu, który zajmuje się udzielaniem pomocy osobom poszukującym pracy mobilnej.

SzukamEpracy.pl