Firma » Finanse

Jak radzić sobie z niespodziewanymi wydatkami?

Niespodziewane wydatki, jak sama nazwa wskazuje, to takie, na które trudno się przygotować. Choroba dziecka, awaria niedawno zakupionej pralki lub stłuczka samochodowa będą od nas wymagały głębszego sięgnięcia do portfela. Co zrobić, gdy nasz budżet pęka w szwach, a potrzebujemy dodatkowej gotówki.

Poduszka finansowa

Fundusz awaryjny, jak często określa się poduszkę finansową, to z pewnością rozwiązanie dla zapobiegliwych i oszczędnych. Jeśli będziemy co miesiąc odkładać określoną sumę, a ponadto przelewać na konto wszystkie “nadprogramowe” dochody po pewnym czasie zgromadzimy kapitał, który pozwoli nam się uporać z chwilowymi trudnościami finansowymi. Co istotne, poduszka bezpieczeństwa powinna nam służyć wówczas, gdy nie mamy już innego wyjścia, a więc ciężko zachorujemy, stracimy pracę itp. W przypadku niewielkich wydatków lepiej posiłkować się innymi formami finansowego wsparcia oferowanymi przez chociażby banki czy firmy pożyczkowe.

Pożyczka online

Pożyczki dla kobiet to z pewnością jeden z najprostszych sposobów na niemalże natychmiastowe zasilenie konta. Wystarczy przygotować dowód osobisty, numer telefonu oraz numer konta bankowego, a następnie wypełnić krótki wniosek. Jeśli chwilówka zostanie nam przyznana, pieniądze możemy otrzymać nawet w ciągu 15 minut. W związku z tym, że wiele firm ma w swojej ofercie darmowe pożyczki dla nowych klientów, nie będziemy musieli płacić odsetek oraz prowizji za udzielone nam zobowiązanie. Należy jednak pamiętać, aby oddać chwilówkę w terminie.

Przeanalizuj domowy budżet

Nagły wydatek nie zawsze musi się wiązać z zaciąganiem pożyczki. W pierwszej kolejności możemy spróbować oszacować wszystkie wydatki i zredukować te z nich, które uznamy za zbędne. Znalezienie oszczędności oraz przełożenie mniej ważnych wydatków na kolejny miesiąc pomoże nam w sfinansowaniu najpilniejszych potrzeb. Aby mieć kontrolę nad swoimi pieniędzmi, powinniśmy systematycznie prowadzić domowy budżet. Wówczas bez trudu uda nam się określić, z których wydatków możemy śmiało zrezygnować.

Wsparcie rodziny i bliskich

Niełatwo jest prosić innych o pomoc. Jeszcze trudniej, gdy chodzi o pieniądze. Oczywiście, jeśli nasz wydatek nie jest duży i mamy pewność, że bliska osoba posiada nadwyżkę finansową, którą może nam pożyczyć, warto rozważyć wsparcie rodziny. Pamiętajmy jednak, że pożyczki przez internet są udzielane nawet na niewielkie kwoty (przeważnie już od 100 zł), a korzystając z nich, nie będziemy musieli narażać się na niezręczne sytuacje.

JoannaS

~oewonga 2018-04-05 16:13:19

Witam! Najka, tak. Dbamy o Twoje bezpieczeństwo, eliminując przypadki, w których niepowołana osoba użyje Twoich danych osobowych. Upewnij się, że podane przez Ciebie dane osobowe są poprawne.

~najka 2018-04-02 11:33:39

Czy w wonga muszę przechodzić procedurę weryfikacji tożsamości?

~oewonga 2018-01-30 16:41:38

Witam! Vera, kolejna pożyczka w wonga.com każdorazowo udzielana jest na indywidualnych warunkach. Można o nią wnioskować od razu po spłacie pierwszej pożyczki. Maksymalny limit dla kolejnych pożyczek w wonga.com może wynieść do 8000 zł, ale kwota ta i koszt ostatecznie są uzależnione od indywidualnie obliczanej zdolności kredytowej. Dodam, że Klienci wonga.com mają możliwość wzięcia udziału w Programie Korzyści. Za ukończenie 10 kursów albo ścieżki edukacyjnej na platformie Kapitalni.org Klient może otrzymać jednorazowo w trakcie trwania jednej pożyczki zwrot w wysokości 10 zł. Ukończenie większej liczby kursów lub ścieżek uprawnia do zwrotu 10 zł przy kolejnej pożyczce.
    Wonga.com zajęła pierwsze miejsce w rankingach w kategorii najniższa rata. Rankingi zostały przygotowane przez TotalMoney i Comperia.

~vera 2018-01-23 06:17:29

A przy kolejnej pożyczce w wonga jakie są warunki?

~oewonga 2017-03-07 17:23:55

Witam! Danka, dziękuję za skorzystanie z naszej oferty pożyczki. Cieszę się, że pieniądze z niej pozwoliły Ci w zakupie nowej pralki. Dodam, że maksymalna kwota pierwszej pożyczki do 60 dni wynosi 1500 zł, a jej koszt to tylko 10 zł. Co więcej, nowi Klienci mogą wnioskować o pożyczkę ratalną - do 5000 zł, nawet w 18 ratach! Koszt pożyczki ratalnej można poznać na stronie wonga.pl, pod suwakami, którymi ustawia się kwotę pożyczki i liczbę rat. Aby wnioskować o pożyczkę należy przygotować: numer konta bankowego, dowód osobisty, adres e-mail oraz numer telefonu komórkowego (który będzie niezbędny do weryfikacji) i złożyć wniosek online na naszej stronie internetowej www.wonga.pl. Decyzja o udzieleniu pożyczki podejmowana jest m.in. po sprawdzeniu wiarygodności kredytowej potencjalnych Klientów w BIK S.A. i biurach informacji gospodarczej oraz ocenie zdolności kredytowej Klientów.

Zapraszam do kontaktu z naszą infolinią pod numerem 22 388 88 88* lub skorzystania z chata na https://www.wonga.pl/live_chat?utm_source=centrumpr. \

~danka 2017-03-01 17:38:33

Zawsze warto mieć coś odłożone na tzw. czarną godzinę. Dobrze, że ja miałam bo zepsuła mi się pralka. Tak więc te 700zł + 500zł pożyczki z wonga pozwoliło mi kupić nową. Dziś właśnie ją spłaciłam, zaraz po wypłacie. Koszt był tylko 10zł, bo to była promocyjna oferta pierwszej pożyczki.